Kuntajohtajat eri mieltä sote-pilotista: "Juustohöylä-periaate ja nenäliinoista säästäminen on vanhanaikaista"

Yle uutisoi eilen Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Siun soten talousvaikeuksista. Osa päättäjistä ei kannata lomautuksia, koska ne lannistavat jo ennestään huonosti voivaa henkilöstöä.

Siun sote
Sairaanhoitaja ja potilas sairaalan käytävällä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Henkilöstöleikkaukset eivät saisi olla ensimmäinen vaihtoehto, sanovat säästökuurille joutuneen Pohjois-Karjalan sote-pilotin omistajakunnat. Reilun vuoden toiminut Siun sote ylittää budjettinsa tänä vuonna ja edessä on miljoonien kulukuuri. Omistajakunnilla on nyt erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka tilanne ratkaistaan – ja kuinka tähän alun perin päädyttiin.

Pohjois-Karjalan toiseksi suurimman kunnan Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä ei haluaisi nähdä lomautuksia.

– Se on varma tapa lannistaa henkilöstö – päin vastoin pitäisi innostaa ja kannustaa kehittämään. On huolestuttavaa, että henkilöstö ei voi tällä hetkellä hyvin, sanoo Penttilä.

Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen on samoilla linjoilla.

– Juustohöylä-periaate ja nenäliinoissa säästäminen on vanhanaikaista. Nyt pitäisi rohkeasti tuottaa palveluita uudella tavalla, sanoo Mikkanen.

"Henkilöstöleikkaukset tuovat lumesäästöä"

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen ei ole yllättynyt Siun soten budjettiylityksestä. Hän kritisoi jo etukäteen Siun soten viime vuoden budjettia epärealistisen tiukaksi. Samalla hän ennusti, että kustannukset kasaantuisivat tuleville vuosille.

Myös Rääkkylän ja Lieksan kuntapäättäjät kommentoivat Kuntalehdelle vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun), että uudelle sote-kokeilulle olisi pitänyt varata enemmän rahaa käyttöönsä.

Hirvonen toivoo malttia Siun soten muutoksissa, sillä henkilöstöön kohdistuvilla paniikkileikkauksilla ei välttämättä saada säästöjä.

– Sote-järjestelmässä ei tulisi säästää leikkaamalla kustannuksia mistä tahansa, koska se ei pitkässä juoksussa lainkaan säästä, vaan luo kustannuspainetta toiseen suuntaan. Tämä ajatteluvirhe pitäisi korjata, Hirvonen sanoo.

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen työpöytänsä ääressä.
Kunnanjohtaja Markus Hirvonen esittää sote-kiinteistöistä saatujen tarjousten hylkäämistä.Matti Myller / Yle

– Sote-järjestelmä pitää muuttaa hallitusti erilaisten toimintaprosessien muuttamisen kautta. Sitä Siun Sote koko ajan tekee ja siinä tehdään pääasiassa oikeita asioita.

Esimerkkinä lumesäästöistä Hirvonen antaa viime vuoden lomapalkkavelan purkamisen, jolloin siunsotelaiset pitivät lomapäiviä sen sijaan, että nostivat rahakorvausta. Tämän vuoksi jonot tietyissä palveluissa kasvoivat. Jonoja jouduttiin purkamaan tämän vuoden puolella, jolloin se johti kustannusten nousuun tänä vuonna.

Kontiolahden kunnanjohtajan Jere Penttilän mukaan Siun soten tiukalle talousraamille on hyvä syy: vaikka talouden kasvu on lähtenyt liikkeelle, verotulot junnaavat paikallaan. Tämä näkyy myös kunnan muissa palveluissa, kuten päivähoito- ja koulupalveluissa.

– Siun soten budjetti kattaa sen, mihin Pohjois-Karjalan kunnilla on varaa palvelujen järjestämiseksi, Penttilä sanoo.

"Normaalia alkukankeutta"

Pohjois-Karjalan talouden veturi, 76 000 asukkaan Joensuu, on ymmärtäväisempi sote-pilotin alkukankeuden suhteen. Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen pitää Siun Soten budjettiylitystä normaalina uudessa isossa organisaatiossa, joka hakee vielä lopullista muotoaan.

– Tässä on niin massiivinen muutos käynnissä, ettei se voi kerralla asettua uomiinsa. Yhteistoiminta-alueissa tulee aina alussa piikki menoissa.

Viime vuosi meni Siun sotella erinomaisesti, kun otetaan huomioon, miten iso muutos se oli ja kuinka monta kuntaa siinä oli mukana.

Kari Karjalainen

– Esimerkiksi kun erityisasiantuntijoita saadaan Siun soten leveämpien hartioiden kautta koko maakunnan käyttöön, huomataan asioita, jotka pitää laittaa kuntoon. Näin on muun muassa lastensuojelussa ja vanhushuollossa, sanoo Karjalainen.

Karjalaisella täysi luottamus Siun Soten hallintoon.

– Viime vuosi meni Siun sotella erinomaisesti, kun otetaan huomioon, miten iso muutos se oli ja kuinka monta kuntaa siinä oli mukana.

Myös Kontiolahden kunnanjohtaja Penttilä varoisi tekemästä hätiköityjä päätelmiä Siun Soten budjettiongelmista.

– Siun sote on toiminut nyt vasta vähän reilun vuoden. Heti ei voi mitenkään saada kaikkea hyötyä.

Lue lisää:

Yle Uutiset: "Sote-laboratoriosta" uusia tuloksia: vanhukset joutuneet taistelemaan kotikunnasta muuttoa vastaan, kunnanjohtajista kokonaisuus toimii