Kokaiinin käyttö on yleistynyt Euroopassa

Kokaiinia salakuljetetaan Eurooppaan suurten konttisatamien kautta. Belgia on ohittanut takavarikkojen määrissä Espanjan, kertoo EU:n huumeviraston tuore vuosiraportti.

kokaiini
Kokaiiniviivoja peilin päällä.
Noin 3,5 miljoonaa eurooppalaista on käyttänyt kokaiinia viimeisen vuoden aikana.AOP

Kokaiinin käyttö on kasvussa Euroopassa. Tästä kertovat muun muassa kaupunkien jätevesitutkimukset ja takavarikkojen kasvu.

Kokaiinitakavarikkojen määrä kasvoi Euroopassa vajaalla yhdeksällä prosentilla vuosien 2015 ja 2016 välillä. Arviolta viisi prosenttia kaikista EU-kansalaisista on nyt käyttänyt kokaiinia ainakin kerran elämässään.

Tiedot käyvät ilmi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) tänään julkaisemasta vuosiraportista. (siirryt toiseen palveluun)

Katukaupassa myytävän kokaiinin puhtaus on viime vuosina noussut hintojen pysyessä suunnilleen ennallaan. Raportin mukaan Euroopassa myydäänkin nyt puhtainta kokaiiniä vuosikymmeniin.

– Raporttimme osoittaa, että Eurooppa kokee seurauksia kokaiinin tuotannon kasvusta Latinalaisessa Amerikassa, EMCDDA:n johtaja Alexis Goosdeel kommentoi.

Myös kokaiinin salakuljetus on muuttunut. Nyt kokaiinia salakuljetetaan Eurooppaan koko ajan enemmän suurten konttisatamien kautta. Vuonna 2016 Belgia ohitti Espanjan maana, jossa tehtiin eniten kokaiinitakavarikkoja, raportissa todetaan.

Euroopassa kokaiinin käyttö on yleisintä Espanjassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Britanniassa. Vähiten kokaiiniä käytetään Itä-Euroopan kaupungeissa.

Suomessa amfetamiini on huumemarkkinoiden yleisin stimulantti.

Lue lisää:

Suomeen lennätettiin poikkeuksellisen vahvaa kokaiinia – syyttäjä vaatii viidelle vuosien vankeustuomioita

Kolumbian takamailta löytyy Finlandia, jossa huumebisnes kukoistaa – "Aseryhmät ovat siellä, missä raha liikkuu"