Hallitus ei aio hakea EU:lta näkemystä sotesta – perustelut luvassa ensi viikolla

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi eduskunnan kyselytunnilla hallituksen pysyvän kannassaan, että sote-uudistus ei vaadi EU-notifikaatiota.

Sote-uudistus
Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho
Pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä sanoo hallituksen selvittäneen perusteellisesti, tarvitseeko sote-uudistuksesta notifioida eli tiedottaa etukäteen EU:lle sen varmistamiseksi, että uudistus täyttää EU:n kilpailulain vaatimukset.

Sipilän mukaan uudistuksessa ei ole sellaista kilpailua vääristävää valtiontukielementtiä, joka aiheuttaisi ongelmia EU-lainsäädännön kanssa.

Sipilä sanoo, että hallitus on tehnyt asiasta huolellisen arvion neljässä ministeriössä. Työ- ja elinkeinoministeriön, oikeusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön virkamiesten arvio on ollut, että notifikaatiota ei tarvita.

Sipilän mukaan notifikaatiosta on myös oltu virkamiestasolla yhteyksissä EU-komissioon, jonka virkamiehet ovat pitäneet notifikaation hakemista tarpeettomana.

– Komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota tätä asiaa käsittelyyn, että älkää jättäkö hakemusta, sanoo Sipilä.

Notifikaation hakemista on pitänyt aiheellisena muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunta sote-lausunnossaan. Sipilän mukaan hallitus saa vastineensa perustuslakivaliokunnan lausunnosta valmiiksi todennäköisesti ensi viikolla, ja siinä kerrotaan myös perustelut hallituksen näkemykselle notifikaation tarpeellisuudesta.

Keskustan kansanedustuaja Martti Talja kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) mikä painoarvo EU-notifikaatiolla olisi. Hän huomautti, että Slovakiassa terveyspalvelumallin säätäminen notifikaation mukaiseksi ei ole estänyt valituksia EU-tuomioistuimeen.

Orpo totesi, että viimekätinen oikeusvarmuus saadaan vasta EU-tuomioistuimesta.