1. yle.fi
  2. Uutiset

Nato-lähteet: Presidentti Niinistö saa kutsun sotilasliiton huippukokoukseen

Kokous tuo Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Eurooppaan heinäkuussa.

Nato
Sauli Niinistö ja Jens Stoltenberg
Presidentti Sauli Niinistö ja pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat Naton päämajassa marraskuussa 2016.NIDS

BrysselSuomi on saamassa kutsun sotilasliitto Naton huippukokoukseen Brysselissä heinäkuussa.

– Suomi ja Ruotsi on molemmat kutsuttu mukaan. Ei vähiten siksi, että kokouksessa puhutaan [Afganistanin] Resolute Support -operaatiosta, sanoi Naton edustaja suomalaistoimittajille Brysselissä tänään torstaina.

Suomi ja Ruotsi eivät kuulu Natoon, mutta ne ovat mukana sotilasliiton edistyneiden kumppanien ohjelmassa. Presidentti Sauli Niinistö on osallistunut myös Naton edellisiin huippukokouksiin Walesissa 2014 ja Varsovassa 2016.

Huippukokous on Naton korkein päättävä elin, joka linjaa sotilasliiton toimintaa parin vuoden välein. Naton mukaan Suomi ja Ruotsi on kutsuttu ainakin Afganistan-sessioon. Kokous järjestetään 11.–12. heinäkuuta.

Suomella on Naton johtamassa Afganistan-operaatiossa 29 sotilasta. Määrä on tarkoitus nostaa 60:een. Operaatio tukee Afganistanin hallintoa ja kouluttaa maan joukkoja, mutta ei osallistu taisteluihin.

Natossa pidetään todennäköisenä, että Suomi on huippukokouksessa mukana myös illallisella, jossa puhutaan turvallisuuspoliittisesta ympäristöstä laajemmin.

– Siitä oletuksesta lähdetään, mutta lopullista ohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon, sanoi toinen Nato-lähde sotilasliiton päämajassa.

Heinäkuinen kokous tuo Brysseliin myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, joka on kritisoinut Euroopan Nato-maita liian pienistä puolustusmenoista. Nato-lähteen mukaan Trumpin odotetaan toistavan viestinsä liittolaisille, jotka puolestaan alleviivaavat kasvattaneensa satsauksia puolustukseen.

Kumppanuuden ja Naton operaatioihin osallistumisen seurauksena Suomi on ollut mukana myös useimmissa Naton ministeritason kokouksissa. Esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) osallistuu huomenna perjantaina tapaamiseen, joka käsittelee Afganistan-operaatiota.

Lue seuraavaksi