1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kannabiksen laillistaminen

Kanadan senaatti hyväksyi marihuanan viihdekäytön, laki astuu voimaan aikaisintaan elokuussa

Laki sallii yli 18-vuotiaiden kanadalaisten pitää hallussaan 30 grammaa marihuanaa omaan käyttöön.

Kuva: Andy Rain / EPA

Kanadan senaatti on hyväksynyt lakiesityksen, joka laillistaisi marihuanan viihdekäytön maassa. Lakiesitys hyväksyttiin äänin 52–30.

Kanadasta on näin tulossa ensimmäinen suurista teollisuusmaista, joka hyväksyy marihuanan tuotannon, myynnin ja kulutuksen.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau lupasi laillistaa marihuanan jo vaalikampanjassaan kolme vuotta sitten. Hän on kertonut polttaneensa marihuanaa viisi tai kuusi kertaa ystävien kanssa.

Lain tarkoituksena on vähentää alaikäisten marihuanan käyttöä ja siihen liittyvää rikollisuutta.

Lakiluonnos julkaistiin huhtikuussa 2017, ja edustajainhuone hyväksyi esityksen marraskuussa. Senaattorit tekivät siihen muutoksia, joten se palautuu edustajainhuoneeseen.

Senaatti halusi muutoksissaan tiukentaa marihuanan mainontasäädöksiä. Lisäksi ne antoivat Kanadan provinsseille ja territorioille päätäntävallan siitä, saako kannabista kasvattaa kotona.

Hallituksen esityksen mukaan kotona voisi kasvattaa korkeintaan neljää kannabiskasvia. Provinssit ja territoriot päättävät kotikasvatuksen lisäksi siitä, missä ja miten marihuanaa saa myydä.

Lain oli alun perin määrä astua voimaan jo heinäkuussa. Näillä näkymin se tulee voimaan elokuussa tai syyskuussa.

Laki sallii yli 18-vuotiaiden kanadalaisten pitää hallussaan 30 grammaa marihuanaa omaan käyttöön. Marihuanan myynti lääkekäyttöön on ollut Kanadassa laillista vuodesta 2001.

Lue myös:

Kanada laillistamassa marihuanan

Kanada harkitsee kannabiksen laillistamista

Kanada suunnittelee kannabiksen laillistamista ensi keväänä

Aiheesta muualla:

Canada moves a step closer to legalising marijuana (siirryt toiseen palveluun)