Hyppää sisältöön

Kevätkesä on ruuhkauttanut pääkaupunkiseudun turvakodit: "Kotona sinnitellään siihen asti, että lasten koulut loppuvat"

Osa asiakkaista voi joutua matkaamaan pääkaupunkiseudulta huomattavankin kauas saadakseen vapaan turvakotipaikan.

Leikkihuone Espooseen huhutikuussa avatussa turvakoti Pellaksessa. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Pääkaupunkiseudun turvakodit ovat olleet kevään korvalla lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Helsingissä turvakotien ulkopuolelle on tänä vuonna jäänyt yhteensä 126 asiakasta. Luku sisältää sekä aikuiset että lapset.

Myös Espoon ja Vantaan turvakodeissa on täyttä, vaikka viime aikoina on perustettu uusiakin turvakotipaikkoja.

– Mitään erityistä piikkiä ei ole nähtävissä, sillä toukokuussa on yleensä muutenkin enemmän asiakkaita. Kun kesä alkaa häämöttää, tilanteet kotona saattavat alkaa kärjistyä, arvelee Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen.

Remes-Sieväsen mukaan kevätkesän ruuhkat eivät kuitenkaan kerro alkoholinkulutuksen lisääntymisestä. Osa sinnittelee kotona siihen asti, että lasten koulut loppuvat.

– Monelle vanhemmalle on aikamoinen kynnys se, että lapsi joutuisi lähtemään turvakodista käsin todistusta hakemaan. Perhettä pidetään kynsin hampain kasassa, vaikka loppupeleissä voisi olla lapsenkin kannalta järkevämpää hakea apua, sanoo Remes-Sievänen.

Yleisin syy hakea apua turvakodista on rankka henkinen väkivalta. Moni hakeutuu turvakotiin pidempään jatkuneiden vaikeiden perhetilanteiden takia, kun joku kynnys ylittyy. Todella rajusta fyysisestä väkivallasta on kysymys paljon harvemmin kuin luullaan.

Miesasiakkaiden määrät ovat kasvaneet

Pääkaupungin turvakoti ry:n turvakoteihin kuuluvat yksitoistapaikkainen Turvakoti Haaga, seitsemänpaikkainen Turvakoti Toukola ja seitsemänpaikkainen Turvakoti Pellas Espoossa.

– Turvakoti Toukola on ollut oikeastaan kaiken aikaa täynnä. Pari päivää on ollut ehkä yksi tai kaksi huonetta vapaana.

Lisäksi Vantaalla on turvakoti ja Itä-helsingissä Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämä Sophie Mannerheimin turvakoti. Pääkaupunkiseudulla toimii salaisessa osoitteessa myös 10-paikkainen Turvakoti Mona.

Myös nämä ovat kevään aikana olleet Remes-Sieväsen mukaan täynnä.

– Yritämme keksiä asiakkaalle jotain muuta turvakotia. Tämä voi kuitenkin tarkoittaa, että asiakas joutuu matkaamaan pääkaupunkiseudulta huomattavankin kauas ainakin vähäksi aikaa.

Myös miesasiakkaiden määrät ovat kasvaneet pääkaupunkiseudun turvakodeissa. Tämän vuoden tilastoissa näytetään menevän viime vuoden ohitse.

– Miesten kynnys hakea apua on vielä paljon korkeampi kuin naisten. Tieto näyttää kuitenkin tavoittaneen heidät. Miehet pystyvät nykyään puhumaan kokemuksistaan avoimemmin ja heitä myös kuullaan sekä uskotaan.

Lue myös:

Lähisuhdeväkivallan uhrit jonottavat turvakoteihin – tulijoita olisi tuplamäärä siihen nähden, miten paljon tilaa on

Sosiaalityöntekijän kysymys sai Annan vihdoin lähtemään väkivaltaisesta parisuhteesta: "Mitä kauemmaksi koti jäi, sitä vähemmän minua puristi rinnasta"

Eroja ja uupumusta – lapsiperheiden ongelmat näkyvät ensi- ja turvakodilla

12 naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena viime vuonna – Näin asiantuntijat puuttuisivat väkivaltaan