Aktiivimallin leikkuri ei juuri näkynyt kevään toimeentulotuissa – Kela täsmensi virheellistä tietoa

Aktiivimallin leikkuri kasvatti toimeentulotuen saajamäärää muutamalla tuhannella. Yhteensä toimeentulotuen varassa elää yli 200 000 suomalaista.

työttömyysturvan aktiivimalli
Hämeen TE-toimiston ovi.
Aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, jos työtön työnhakija ei täytä aktiivisuusehtoa.Emilia Malin / Yle

Kelan Ylelle antamien tilastojen mukaan aktiivimallin leikkuri ei näkynyt merkittävästi keväällä maksetuissa toimeentulotuissa.

Kela antoi huhtikuussa työttömyysturvan alentamispäätöksen 80 349 asiakkaalle, jotka eivät olleet täyttäneet työttömyysturvan aktiivimallin aktiivisuusehtoa. Tästä joukosta 31 884 sai Kelalta perustoimeentulotukea toukokuussa. Heistä 28 282 oli saanut toimeentulotukea jo maaliskuussa, ennen aktiivimallin aiheuttamaa alentamispäätöstä. Uusia toimeentulotuen saajia oli siten 3 602.

Toimeentulotuen saajissa on myös normaalia kuukausivaihtelua. Kun otetaan huomioon toimeentulotuen piiristä pois siirtyneet, kasvoi työttömyysturvan alentamispäätöksen saaneiden toimeentulotuen saajien määrä maaliskuun ja toukokuun välillä 844 ihmisen verran.

Uutissuomalainen kertoi eilen, että Kelan pääjohtaja Elli Aaltosen mukaan aktiivimalli näkyy jo perustoimeentulotuessa, sillä ensimmäisellä vuosineljänneksellä sitä on maksettu 11 000 uudelle ihmiselle aktiivimallin vuoksi.

Kela tarkensi myöhemmin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Aaltosen lausuntoa oli tulkittu väärin. Viime vuonna kunnat pystyivät vielä myöntämään perustoimeentulotukea ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mikä tekee tilastoista vertailukelvottomia tähän vuoteen. Aktiivimalli ei myöskään alentanut työttömyysetuuksia vielä tammi-maaliskuussa.

Aktiivimallin aiheuttaman alentamispäätöksen saaneiden tuki kasvoi maaliskuun ja toukokuun välillä keskimäärin noin 20 euroa, mikä on hieman vähemmän kuin työttömyysetuuksiin tehty alennus.