1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntoliikunta

Suuret liikuntaketjut valtasivat puistojumpat ja metsästävät niissä nyt asiakkaita: "Noin viidennes siirtyy maksaviksi asiakkaiksi"

Aiemmin kesän puistojumpat olivat kuntien ja urheiluseurojen varassa. Nyt samoilla viheriöillä ilmaisia kesäjumppia tarjoavat suuret liikunta-alan yritykset.

Puistojumppa toimii uudelle yrittäjälle tulonlähteenä sekä tarjoaa näkyvyyttä paikkakunnalla. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

LAPPEENRANTA Personal trainer Laura Sivonen aloitti Linnoituksen ulkotreenien vetämisen viime kesänä. Kahden euron osallistumismaksun lisäksi hän sai solmittua useamman pidemmän asiakassuhteen. Samaa tulosta hän toivoo tältä kesältä.

– Sosiaalinen media on oma paikkansa, mutta tämä treenin vetäminen omalla paikkakunnalla on tosi hieno tilaisuus saada näkyvyyttä, sanoo Sivonen.

Samaan periaatteeseen uskovat monet suuret liikunta-alan ketjut. Ne ovatkin onnistuneet nappaamaan itselleen maksavia asiakkaita kesällä järjestettävistä puistojumpista.

Viime kesän jumpat poikivat yrittäjälle muutaman pidemmän valmennussuhteen. Asiakkaat ostivat personal trainerilta kuntosaliopastusta sekä ohjeita ruokavalioon. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Suuret ketjut tarjoavat ilmaisia jumppia koko kesän

Moni liikunta-alan ketju tarjoaa ilmaisia puistojumppia kesän ajan. Terveysyritys Pihlajalinnaan kuuluva Forever-ketju on järjestänyt ilmaisia puistojumppia säännöllisesti neljän vuoden ajan. Ketjussa on havaittu, että ilmaisen palvelun tarjoaminen maksaa itsensä takaisin.

– Jumppaajista noin viidesosa siirtyy kuntoklubin asiakkaiksi, kertoo Forever-kuntoklubien markkinointi- ja viestintäjohtaja Minna Pulkkinen.

Forever Huhtiniemen johtaja Tommi Naakka kertoo, että ilmainen puistojumppa tarjoaa uudellekin liikkujalle matalan kynnyksen mahdollisuuden tulla kokeilemaan ryhmäliikuntaa. Tarkoitus on saada ihminen koukuttumaan liikkumisesta.

– Samalla tietenkin koetamme houkutella heitä tänne meille kuntokeskukselle, sanoo Naakka.

Asiakkaita houkutellaan jakamalla ilmaisia pääsylippuja kuntokeskukselle ja soittamalla jumppaajille, jotka ovat antaneet soittoon luvan. Ilmaisjumppia tarjoavat kesäisin myös esimerkiksi EasyFit, Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressi sekä Sats Elixia.

Kesäkuun ensimmäisessä ulkotreenissä oli Lappeenrannan Linnoituksessa reilut neljäkymmentä osallistujaa. Kuvassa Laura Sivonen vetää treenin loppuverryttelyä. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

"Ei väliä kuka järjestää, kunhan hinta on sopiva"

Lappeenrantalainen Noora Akkila osallistui personal trainer Laura Sivosen pitämään ulkotreeniin kolmatta kertaa. Hänelle puistojumpat ovat tuttuja jo lapsuudesta.

– Lappeenrannan Naisvoimistelijat on pitänyt puistojumppia kesäisin ja äitini oli ohjaajana niissä. Minä olen lapsena ollut hänen mukanaan siellä, muistelee Akkila.

Aiemmin puistojumpista vastasivatkin yleisesti urheiluseurat sekä kuntien liikuntatoimet. Yritysten saapuminen samoille viheriöille on suhteellisen uusi ilmiö. Liikkujalle järjestäjällä ei ole suurta merkitystä.

– Ei ole niin väliä, kunhan hinta on sopiva, sanoo Noora Akkila.

Myös Akkilan vieressä 50 minuuttia urheillut Jenny Kiianen pitää yrittäjävetoista jumppaa tilanteena, jossa kaikki voittavat. Tuntien aikana yrittäjä tulee tutuksi ja se taas madaltaa kynnystä ostaa hänen muita palveluitaan jatkossa.

– Tämä jumppa löytyi Facebookista. Yrittäjät varmasti osaavat markkinoinnin hyvin, toteaa Kiianen.