Suomen kehuttu digitalisaatio on osittain harhaa – nopea kiinteä laajakaistaverkko on useimmille suomalaisille vain haave

Asunto ruuhka-Suomessa ei takaa nopeaa yhteyttä. Yrittäjille laajakaistan puuttuminen on tuntuva ongelma.

Internet-yhteys
Mies lähikuvassa taustalla tietokoneita
Antti Ruonaniemi / Yle

Viestintäviraston tuoreet laskelmat Suomen valokuituverkoista ovat digiuskovaisille noloa luettavaa. Samalla, kun Suomen asemaa maailman parhaimpiin lukeutuvana digimaana hehkutetaan, ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista kärsii yhteyksien hitaudesta.

Viestintävirasto on arvioinut (siirryt toiseen palveluun), kuinka hyvin nopeat kiinteät laajakaistayhteydet ovat Suomen kunnissa kotitalouksien saatavissa ja käytössä. Virasto antoi kunnille tähtiä sen mukaan, miten kunnassa on mahdollista saada kiinteä laajakaistayhteys ja kuinka moni sitä käyttää. Maksimitähtimäärää viisi ei saanut yksikään Suomen kunta.

– Täytyy kuitenkin sanoa, että luokitusasteikko on ankara, jotta kehitystä voidaan seurata tulevinakin vuosina. Viisi tähteä tarkoittaa, että EU:ssa vuodelle 2025 asetettu tavoite osin ylittyy, lohduttaa kehityspäällikkö Joonas Orkola Viestintävirastosta.

Viraston esittämästä aineistosta kuitenkin selviää, että Pohjoismaista Suomi on kiinteissä laajakaistayhteyksissä selvä peränpitäjä.

Ruotsinkieliset kunnat parhaita

Viestintäviraston tähtiluokituksen kärjessä on joukko ruotsinkielisiä pieniä kuntia, ylimmäisenä Saltvik, joka saa ainoana neljä tähteä. Kolmen ja kolmen ja puolen tähden kunta on kymmenen. Isommista kaupungeista näiden joukossa ovat vain Oulu ja Lahti.

Helsinki ja Tampere saavat kaksi ja puoli tähteä, kuten Kempele ja Sodankyläkin. Yhden tähden tai alle yhden tähden kuntia on 212 eli yli kaksi kolmasosaa maan kunnista.

– Suomi on mobiiliyhteyksissä maailman kärkeä, mutta kiinteissä yhteyksissä olemme vain eurooppalaista keskitasoa, muistuttaa kehityspäällikkö Joonas Orkola Viestintävirastosta.

Yrityksille varma laajakaista on elintärkeä

Viestintäviraston tähtiluokitus koskee vain kotitalouksia, mutta nopeita yhteyksiä halajavat yhtä lailla myös yritykset. Siinä missä nopean yhteyden puuttuminen on kotitalouksille lähinnä harmistuksen aihe, on nopea yhteys monelle yritykselle elintärkeä. Tämä koskee myös pienempiä yrityksiä.

– Aloin jo tosissani miettiä yrityksen paikan vaihtoa, kertoo Suomen Metpost Oy:n yrittäjä Jari Pirinen.

Pirisen yritys onnistui saamaan valokuituyhteyden Vojakkalaan Lopen ja Tammelan rajalle reilu puoli vuotta sitten.

– Nopea yhteys on yritykselle yhtä tärkeä kuin vesi, naurahtaa Pirinen.

– Me saamme erilaisia piirustuksia isoina tiedostoina. Käytämme sähköisiä kuvia sekä tarjouslaskennassa että tuotannossa. Emme pystyisi toimimaan enää hitaammilla yhteyksillä emmekä liian epävarmoilla langattomilla yhteyksillä, kertoo Jari Pirinen.

Sijainti lähellä pääkaupunkiseutua ei takaa yhteyksiä

Kyösti Laitinen siirsi idänkauppaa välittävän yrityksensä aikoinaan Hausjärven Oittiin pääkaupunkiseudulta.

– Täällä Oitissa oli ensimmäinen Kanta-Hämeen digitaalinen puhelinkeskus ja sain silloisen nopean ISDN -yhteyden firmaani. Se ja hyvä rautatieyhteys Venäjälle oli syy muuttooni. Nyt olemme jääneet kehityksestä jälkeen.

Mies tietokoneruutujen edessä
Hannu Harhama / Yle

Hausjärven Oitti ei ole kaukana pääkaupungista. Helsingin rautatieasemalta on Oittiin noin 80 kilometriä. Hausjärvi on Kanta-Hämeen eteläinen kunta. Keskellä ruuhka-Suomea sijaitseva Kanta-Häme on aikamoinen kehitysmaamaakunta, jos mittarina ovat nopeat laajakaistayhteydet.

Sadan megan yhteyksiä on sentään Kanta-Hämeessäkin kohtuullisesti saatavissa, mutta gigaluokan yhteyksistä voi vain haaveilla. Kanta-Hämeessä vain neljällä prosentilla kotitalouksista on gigan yhteys. Viereisessä Päijät-Hämeen maakunnassa sen sijaan jopa 70 prosentilla kotitalouksista on saatavissa gigan yhteys.

Viestintäviraston mukaan koko maassa gigayhteyden piirissä on runsas neljännes kotitalouksista.

– Itse olen jo sen verran iäkäs, etten enää suunnittele muuttoa, mutta tiedän, että yrittäjät miettivät tarkkaan mihin yrityksensä perustavat. Nopeat yhteydet ovat aivan välttämätön osa toimintaa ja yritykset saattavat jopa muuttaa pois paikkakunnalta jos nopeaa yhteyttä ei ole. Kunnalle nopea yhteys on kilpailuetu tai -haitta, riippuen siitä, onko nopeaa yhteyttä vai ei, sanoo Kyösti Laitinen.