1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikkimaku

Kuunteletko sinäkin samoja tuttuja biisejä aina uudestaan? Musiikkimaun jämähtäminen tapahtuu jo yllättävän nuoressa iässä

Teinisuosikeista tulee usein ikisuosikkeja ja sukupolvea yhdistäviä biisejä. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

musiikkimaku
nuori nainen kuuntelee kuulokkeilla musiikkia
Mostphotos

Nuorison mielestä vanhempi väki ei osaa innostua musiikin uusimmista tuulista, vaan laittaa levylautaselle aina vaan sitä samaa beatlesiä, CCR:ää, oasista tai madonnaa.

Mutta vähänpä he tietävät siitä, että myös heidän oma musiikkimakunsa tulee – yllättävän pian – jämähtämään pahemman kerran.

Näin on ainakin siinä tapauksessa, että Deezerin tekemään kyselyyn on uskominen.

Vanhemmalle väelle tiedoksi, että Deezer on musiikin suoratoistopalvelu. Jos suoratoistopalvelussa on jotain epäselvää niin sen voi googlata. Siis katsoa internetistä. Tai kysyä omalta tai naapurin teiniltä.

Mustavalkoinen kuva Rolling Stonesista lavalla.
Rolling Stones esiintymässä Tukholman kuninkaallisessa tennishallissa vuonna 1966.CC0

Deezer kyseli noin tuhannelta britiltä heidän musiikkimieltymyksiään ja kuuntelutapojaan. Vanhaan jämähtäneitä oli heistä 60 prosenttia. Tämä joukko kuunteli samaa musiikkia uudestaan ja uudestaan.

Neljännes ilmoitti, ettei olisi kiinnostunut kuuntelemaan musiikkia mieligenrensä ulkopuolelta.

Kyselyn mukaan musiikkimaun jämähtäminen tapahtuu jopa yllättävän nuorena. Deezerin kyselyn mukaan ihmiset eivät enää 30 vuoden ja kuuden kuukauden jälkeen etsiydy uuden musiikin ääreen.

Kaikkein kiinnostunein itselleen uudesta musiikista ihminen on 24 vuoden ja viiden kuukauden iässä. Tuolloin jopa kolme neljästä sanoi kuuntelevansa vähintään kymmenen uutta ääniraitaa viikossa. Lähes kaksi kolmesta sanoi tutustuvansa ainakin viiteen uuteen artistiin kuukaudessa.

Liuta selityksiä

Nuoria vanhemmalla väellä oli runsaasti erilaisia selityksiä sille, miksi heidän kiinnostuksensa uutta kohtaan väheni. Noin joka viides sanoi, että uutta musiikkia tulee aivan liikaa, eikä sitä pysty omaksumaan.

Tämän myöntää myös Deezerin musiikkitoimittaja Adam Read.

mies  kuuntelee kuulokkeilla musiikkia
Mostphotos

– Uutta loistavaa musiikkia tulee niin paljon, että siihen voi tuntea hukkuvansa. Tämä johtaa usein "musiikilliseen jämähtämiseen" kolmekymppisenä, Read sanoo.

Vastaajat antoivat muitakin selityksiä musiikkimaun kaventumiselle: 16 prosenttia mainitsi työn vaativuuden ja 11 prosenttia pikkulapsista huolehtimisen.

Muut tutkimustulokset samansuuntaisia

Deezerin kyselytutkimus ei ole ainoa, joka kertoo musiikkimaun jämähtämisestä inhimillisesti ottaen liian nuorena. Vuonna 2015 Skynet & Ebert Blog selvitti kahden Yhdysvalloissa toimivan musiikkipalvelun kuuntelijatilastoja.

Niistä selvisi, että teinit kuuntelivat pääosin oman aikansa nuorisosuosikkeja. Musiikkimaku kehittyi neljännelle kymmenelle, mutta 33 ikävuoteen mennessä oli yhä todennäköisempää, ettei uusi musiikki päässyt enää sotkemaan jo vakiintunutta musiikkimakua.

Business Insider kertoo (siirryt toiseen palveluun) myös tutkimuksesta, jossa korostetaan nostalgian osuutta musiikinkuuntelussa: musiikki palauttaa muistoja menneistä ajoista.

Sekin on selvitetty, että teininä kuullusta uudesta musiikista tulee tekijä, joka yhdistää samanikäisiä paljon myöhemminkin.

Uuden musiikin kuuntelusta ei liene haittaa, mutta jos haluaa mielihyvähormonit hyrräämään, kannattaa tänäänkin kuunnella musiikkia, josta oppi pitämään nuorena, on se sitten Harmony Sistersiä, Elvistä, Rolling Stonesia, Van Morrisonia, Madonnaa, Oasisia tai Green Daytä.

Kasetit pyörimään!

Artikkelin kirjoittaja on 63-vuotias entinen teini ja musiikkinostalgikko, joka vieläkin muistelee tapaamistaan David Bowien kanssa Natsalla Helsingissä vuonna 1976. Juttua kirjoitettaessa kuulokkeissa soivat nämä kappaleet: Van Morrison: Caravan, Slade: Far, Far Away, Fleetwood Mac: Don`t stop, Isokynä Lindholm: Puhtaat laivat, Roy Orbison: Oh, Pretty Woman ja Led Zeppelin: Ramble On.

Musiikkimuisteloita Ylen radiokanavilla:

Entisten nuorten sävellahja

Kadonneen levyn metsästäjät

Lue seuraavaksi