1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisällissodan aikaisen joukkohaudan vainajien omaisia etsitään lehtikuulutuksella

Vilkkaan teollisuusalueen keskellä Heinolassa lepäävät sisällissodan vainajat halutaan siirtää kirkkomaalle.

joukkohaudat
Kuulutus.
Janne Ahjopalo / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto turvautuu poikkeukselliseen menettelyyn Vierumäen joukkohaudassa lepäävien vainajien omaisten etsinnöissä.

Aluehallintovirasto on julkaissut Helsingin Sanomissa ja Virallisessa lehdessä kuulutuksen, jossa Versowoodin teollisuusalueelle haudattujen omaisilta pyydetään mielipiteitä vainajien siirtosuunnitelmaan. Joukkohaudassa arvioidaan olevan satoja 1918 sisällissodan taisteluissa menehtyneitä punaisia.

Läheisiltä pystytään yleensä kysymään suoraan näkemystä vainajan siirtoon, kun haudassa lepäävän nimi tiedetään.

Vierumäeltä ei ole tiedossa, kuinka monta vainajaa joukkohaudassa haudassa on tai keitä he ovat.

1918 sisällissodan joukkohaudan muistomerkki Vierumäellä Heinolassa.
Vainajien mahdollinen siirto joukkohaudasta olisi työläs ja kallis urakka, mutta asiantuntijat pitävät sitä tärkeänä.Juha-Petri Koponen / Yle

Haudan muistokivessä arvioidaan, että paikalla lepää 300 vakaumuksensa puolesta sisällissodassa kaatunutta. Arviot vainajien lukumäärästä vaihtelevat paljon. Eräiden tutkijoiden mukaan haudasssa on vain joitain kymmeniä vainajia.

Puunjalostusyritys Versowood ja Heinolan kaupunki haluavat siirtää Vierumäen joukkohaudan vainajat seurakunnan hautausmaalle kaupungin keskustaan. Syynä on se, että oletettu hautapaikka ja sitä ympäröivä muistoalue ovat jääneet keskelle teollisuusaluetta.

Paikka on vaikea löytää, ja liikkuminen on vaarallista raskaiden työkoneiden keskellä.

Suunnitelmissa on joukkohaudan avaaminen ja sieltä mahdollisesti löytyvien vainajien yksilöinti muun muassa DNA-näytteiden avulla.

korjattu 11.6. klo 15.33 omaisten tietoja pyytävä viranomainen Itä-Suomen aluehallintovirastoksi

Lue lisää: Sadat vainajat halutaan kaivaa ylös Heinolassa –sisällissodan uhrit lepäävät keskellä vilkasta teollisuusaluetta

Teollisuusalueen vilinässä sijaitsevalle punaisten joukkohaudalle on löytymässä paikka seurakunnan hautausmaalta

Lue seuraavaksi