Epävarmuus rassaa maakunnissa – valinnanvapauskokeilujen valmistelussa joudutaan nyt vain odottelemaan

Kymmenen maakuntaa valittiin toukokuussa kokeilemaan valinnanvapauteen liittyviä yksityiskohtia. Nyt kokeilujen valmistelu on jäädytetty, kunnes lait tulevat voimaan.

sote-uudistus
Hoitaja laittaa asiakkaan hiuksia.
Toni Pitkänen / Yle

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen on pyöritelty, mitä tarkoittaa, kun korjattavaa lakien sisällöissä on vielä paljon. Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt määrännyt maakunnat jäädyttämään valinnanvapauspilottien valmistelun, kunnes lait on hyväksytty.

Tällä hetkellä varsin todennäköiseltä näyttää se, että lakien vahvistaminen siirtyy syysistuntokaudelle.

– Nyt on tärkeä jaksaa ja malttaa odottaa. Sitten kun on tiedossa, kuinka laki astuu voimaan ja mitä se tarkoittaa, sitten lähdetään käyntiin täysillä, sanoo Etelä-Pohjanmaan sote-tuotannon vastuuvalmistelija Tanja Penninkangas.

Odottamisen lisäksi epävarmuutta lisää se, ettei tiedetä mitä muutoksia lakiluonnokseen tullaan tekemään.

– Sen jälkeen ministeriö tarkastelee vielä uudelleen nämä pilottihakemukset. Eli on mahdollista, että sisältö vielä muuttuu, pohtii Penninkangas.

Kokeilujen alkaminenkin siirtyy

Kymmenen maakuntaa valittiin mukaan ensi vaiheen valinnanvapauskokeiluun toukokuussa. Etelä-Pohjanmaalla oli määrä alkaa asiakassetelikokeilu elokuun alussa. Jos lait käsitellään eduskunnassa vasta syksyllä, myös kokeilujen alkaminen siirtyy.

Lykkääntyminen lykkääntymisen perään harmittaa maakunnissa.

– Rassaavinta on epävarmuuden jatkuminen. Hyvä asia on se, että nyt voidaan eduskunnassa tehdä tarvittavia muutoksia, mutta aikataulu on edelleen epävarma, sanoo Etelä-Pohjanmaan valmistelujohtaja Asko Peltola.

Pyörät pyörivät silti

Perustuslakivaliokunta arvosteli muun muassa sitä, että valinnanvapauskokeilujen valmistelu on maakunnissa jo pitkällä, vaikka lait ovat vasta tekeillä. Valinnanvapauskokeiluista on tehty myös kantelu oikeuskanslerin virastoon.

Maakunnissa on tehty jo pitkään työtä sote-uudistuksen eteen, eikä nytkään peukaloita ruveta pyörittelemään.

– Pyörät pyörivät niiltä osin, mitä pystytään tekemään tällä hetkellä. Olemme valtavan motivoituneita uudistukseen, mutta nyt on oikea aika tehdä muutoksia. Tärkeintä on se, että vaikka tulisi puolen vuoden viivästys, pilotoinnit voidaan vielä käynnistää, lisää Etelä-Pohjanmaan sote-tuotannon vastuuvalmistelija Tanja Penninkangas.

Lue myös:

Ministeriö laittoi soten valinnanvapauspilottien valmistelun jäihin - Syynä perustuslakivaliokunnan arvostelu