Venäjän mustalle listalle joutunut Viron ex-presidentti: Toivottavasti Venäjästä vielä joskus tulee demokratia

Venäläisvihasta syytettyjen listalla on myös venäjänkielisiä virolaisia.

Viro
Toomas Hendrik  Ilves
Toomas Hendrik IlvesYle

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves vahvistaa, että Venäjä on pannut hänet mustalle listalle, joka tarkoittaa maahantulokieltoa.

Ulkovirolaisena varttunut Ilves kertoo olleensa viisumikiellossa myös Neuvostoliiton ajalla. Kielto kaatui, kun Neuvostoliitto kaatui.

– Venäjän poliittisten linjausten ja rajoitteiden välillä on yhteys. Minä ja monet muut maahantulokiellon saaneet toivomme, että Venäjästä tulee vielä joskus vapaa ja demokraattinen valtio, Ilves kommentoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Listalla on myös venäjänkielisiä

Venäjän mustalle listalle päätyi myös muun muassa Vapaapuolueen johtaja Andres Herkel. Hän hämmästelee listaamisen perustetta, russofobiaa eli venäläisvihaa.

– Se on järjetön ja idioottimainen väite. En ole ikinä väheksynyt venäläistä kulttuuria tai tavallisia venäläisiä ihmisiä. Olen kritisoinut hallintoa, joka ei ole kunnioittanut ihmisoikeuksia ja demokratiaa tai on sekaantunut naapurimaiden asioihin, Herkel sanoo.

Russofobian nimissä listattujen joukossa on myös useita, joiden äidinkieli on venäjä. Tutkija, entinen Vapaapuolueen poliitikko Sergei Metlev pohtii Õhtuleht (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, että logiikka vaatisi häntä vihaamaan tulisesti itseään.

– Russofobia-perustelullaan Venäjä osoittaa, ettei se tarkoita termillä Venäjän ja venäläisten vihaamista, vaan autoritaarisen hallinnon vastustamista, Metlev sanoo.

Venäjä ei avaa perustelujaan

Todellinen syy Venäjän päätöksiin on epäilemättä Magnitski-laki, sanoo europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Laki kieltää myöntämästä viisumeja sellaisille Venäjän viranomaisille, jotka ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Viro sääti Yhdysvaltain mallin mukaisen lain viime vuonna ensimmäisenä EU-maana.

Hautalalla on omaa kokemusta Venäjän mustasta listasta. Venäjän peruste Hautalan ja 16 muun europarlamentaarikon listaamiseen oli "osallistuminen laittomaan vallankaappaukseen Ukrainassa".

– Kaikenlaista olen tehnyt, mutta sitä en muista, Hautala nauraa.

Toisin kuin EU, Venäjä ei avaa perustelujaan eikä sen päätöksistä voi valittaa.