1. yle.fi
  2. Uutiset

Silvana Imam päätti jättää valmiin albuminsa julkaisematta: "En tee musiikkia levy-yhtiöille"

Ruotsalaiselle feministiräppärille Silvana Imamille tärkeintä on vapaus.

musiikki
Silvana Imam
Toni Määttä/Yle

Silvana Imam on 31-vuotiaana asemassa, jossa hän voi tehdä mitä haluaa. Ja jättää tekemättä.

Nyt hän on päättänyt jättää valmiin levynsä julkaisematta.

Kauan odotetun Helig Moder –albumin oli tarkoitus ilmestyä toukokuun 18. päivä. Imam ehti julkaista siltä kaksi kappaletta, toisesta myös musiikkivideon (siirryt toiseen palveluun). Keskiviikkona hän ilmoitti, että lisää ei tule.

Huppariinsa uponnut artisti kertoo perjantaina helsinkiläisen hotellin aulassa, että haluaa esittää uutta musiikkiaan vain elävän yleisön edessä.

– Minulle on esiintyjänä tärkeää nähdä, miten yleisö reagoi. Saan ihmisistä, yleisöltä, faneilta valtavasti energiaa ja rakkautta. Rakastan itse heitä valtavasti. Se rakkaus on jotain, mitä tapahtuu minussa ja koko siinä huoneessa, jossa esiinnyn.

Levyn hyllyttämisen taustalla oli rakkauden lisäksi myös toinen syy: täydellinen tympääntyminen musiikkibisneksen lainalaisuuksiin.

– On vastenmielistä, miten artistit ovat levy-yhtiöille vain rahantekovälineitä. Muusikoille sanellaan ehtoja, kuten levy-yhtiöt ovat tottuneet kymmenien vuosien ajan tekemään. En pidä siitä, miten artisteja käytetään. Olen riippumaton, julkaisen omalla levymerkilläni, enkä tee musiikkiani levy-yhtiöitä varten.

Jyrkkä ei levynjulkaisulle on kuitenkin sulamassa ehkäksi.

– Kun olin ilmoittanut, ettei levyä tule, sain paljon viestejä, joissa kyseltiin, miten käy niiden fanien, joilla ei ole varaa tulla keikoille. Ehkä julkaisen levyn jossain vaiheessa, mutta kun sen teen, teen sen omilla ehdoillani. En levy-yhtiön.

Kyse on vapaudesta, ja se on ollut Silvana Imamille aina yksi tärkeimmistä arvoista.

Silvana Imam
Silvana Imam pahoittelee edellisen Helsingin-keikkansa surkeaa loppua. Setti Tavastialla oli ohi alle 40 minuutissa, vaikka osa yleisöstä vielä jonotti sisään. - Olin flunssassa, päätä särki ja pyörrytti, olin lopussa kirjakiertueen takia, enkä pystynyt vetämään koko esitystä. On ihanaa, että saan tulla takaisin tänne, korvata vahingon ja tarjota kaiken energiani.Toni Määttä/Yle

"Vihaajat vihaavat pohjimmiltaan itseään"

Kun Silvana Imam oli pieni, hän leikkasi tukkansa lyhyeksi, ja halusi, että häntä kutsutaan Erikiksi. Se oli harmittomin nimi, jonka hän osasi kuvitella.

Sellaisen tempun voi keksiä syyrialais-liettualaisen pakolaisperheen lapsi, joka ajattelee, että ehkä sillä tavalla kelpaisi ruotsalaiseksi ruotsalaisten joukkoon.

Tapettiin katoaminen ei kuitenkaan oikein sopinut Imamille. Niinpä hän päätti yrittää muuttaa maailman musiikilla paikaksi, jossa yhdenkään lapsen ei tarvitse teeskennellä olevansa jotain, mitä hän ei ole. Hän päätti raivata itselleen tilaa.

– Ei se helppoa edelleenkään ole. Aina tulee vastaan ihmisiä, jotka vihaavat minua sen takia kuka olen, mutta en välitä. En lue vihaposteja, ne ovat katkerien ihmisten purkauksia. Millainen tyyppi käyttää aikaa ja energiaa vähemmistöjen lyömiseen? Joku, jota nykyisin säälin; joku sellainen, joka vihaa pohjimmiltaan itseään.

Viisi vuotta sitten Imam esiintyi jättimäiselle yleisölle Ruotsin suurimmassa rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. Sen jälkeen kansankoti on syönyt hänen kädestään.

Feministi, aktivisti, julkilesbo, maahanmuuttaja, poliittinen räppäri ja valkoinen arabi on tällä hetkellä yksi Ruotsin suosituimmista artisteista. Imamista on tehty dokumenttielokuva, lyhytelokuva ja kirja. Lisäksi hän on pokannut vuoden artistin Grammis-palkinnon.

Ruotsalaislehdistö ei saa tarpeekseen Imamin ja hänen popparityttöystävänsä Beatrice Elin muodostamasta pariskunnasta. Heitä pidetään tyyli-ikoneina, ja kun Silvana Imamilla on asiaa, sitä kuunnellaan.

Haastattelua edeltävä illanvietto on venähtänyt pitkäksi Tukholmassa. Sideways-festivaaleilla (siirryt toiseen palveluun) lauantain vastaisena yönä esiintyvä artisti on selvästi päiväunten tarpeessa.

Silvana Imam pahoittelee väsymystään siksi, että hän on kiltti ihminen, ei siksi, että piittaisi siitä, mitä hänestä ajatellaan tai kirjoitetaan.

– Aikanaan minua ärsytti, että minut leimattiin jo pelkästään taustani takia poliittiseksi räppäriksi. Olen tuhat muutakin asiaa ja ominaisuutta. Olen vielä poliittisempi nyt kuin ennen, mutta myös muut asiat ovat tärkeitä, ja teen muustakin lauluja. Lehdistö tavallaan päätti, että olen poliittinen, ja siinä se. En onneksi ole ikinä arvioinut itseäni muiden silmin, enkä välitä siitä, miten muut ihmiset tai media minut määrittelevät.

"Rakkaudesta, ei rahasta"

Silvana Imam käyttää raivaamaansa tilaa tehdäkseen kaikille tilaa. Hän sanoo haluavansa nostaa marginaaliin puskettujen ihmisten ääntä kuuluviin.

Työ on Imamin mielestä tuottanut tulosta. Hänen mielestään käynnissä on valtava kulttuurinen muutos.

– Luen kaikki kirjeet ja viestit, joita saan. Niistä kuulee, että nykyisin on entistä hyväksytympää olla lesbo, homo, tai nainen ja tehdä erilaisia asioita. Olen ollut osa sitä muutosta. Jo ennen minua kuitenkin oli paljon naisia, vapaustaistelijoita, jotka tasoittivat tietä minulle. He auttoivat siinä, että minut voitiin hyväksyä. Nyt minä tasoitan tietä. Me kaikki olemme osa tätä.

Maailma on muuttunut monelle ja monessa paikassa paremmaksi, Imam toteaa. Silti politiikalla, ja erityisesti identiteettipolitiikalla on vielä paljon tehtävää.

– Sitä tarvitaan niin kauan, että kaikki ihmiset ovat oikeasti tasa-arvoisia. Tavoite ei ole se, että naiset ottaisivat vallan, tai mikään muukaan porukka ottaisi vallan. Tavoite on todellinen tasa-arvo.

Imamille tasa-arvossa ei ole kyse vain sukupuolista tai vähemmistöistä, vaan esimerkiksi taloudesta.

– Todellinen tavoite on se, että eläisimme rahaan perustuvan systeemin sijasta resursseihin perustuvassa yhteiskunnassa. Päämäärä on se, että ihmiset voisivat elää vapaasti ja tehdä asioita siksi, että rakastavat niitä, eikä siksi, että niillä tienaa.

Silvana Imam
Silvana Imamin käsivarteen on tatuoitu kuuluisaan Nirvana-logoon nojaava tyyppi nimeltä Helig. Hahmo piti Imamin puolesta esimerkiksi lehdistötilaisuuden, jossa levynjulkaisuasia paljastettiin. - Ei se oikeastaan puhu puolestani, vaan tulkkaa ajatuksiani ihmisille. Ajattelen tänään jostain näin, ja huomenna noin, joten on hyvä olla joku, joka osaa muuttaa sen asialliseksi tiedottamiseksi, Imam virnuilee.Toni Määttä/Yle

Jotain ihan muuta tulossa

Viime vuonna Silvana Imam oli aika väsynyt.

Edellisenä vuonna hän oli julkaissut Naturkraft-albumin, joka sai yleisön hullaantumaan ja pudotti kriitikot polvilleen. Albumiin liittyen Imam teki kolme kiertuetta ja lyhytelokuvan.

Oli aika ottaa rennommin. 2017 olisi lepäilylle omistettu.

– Sitten avasin Nonsense Warrior –nimisen gallerian, kirjoitin kirjan, ja minusta julkaistiin dokumenttielokuva Väck mig när ni vaknat (Herättäkää minut kun olette heränneet). Oli aika kiireinen lepäilyvuosi.

Silvana Imam on spontaani ihminen, joka haluaa tehdä asiat pakottomasti. Siitä huolimatta hänellä on nyt kolmevuotissuunnitelma. Sen sisällöstä ei voi vielä kertoa tarkemmin.

– Se on jotain, mitä en ole ikinä ennen tehnyt, ihan uusi aluevaltaus. Musiikki on aina ykkösjuttuni. Olen aina ensisijaisesti muusikko, mutta se, mitä teen seuraavaksi on pelottavaa, ja siksi hyvällä tavalla jännittävää.

Imam sanoo hyväksyneensä sen, että hän on levoton ihminen, jonka on aivan pakko luoda koko ajan jotain.

– Luominen on ainoa asia, mitä tahdon tehdä. Minun täytyy saada kaikki nämä ideat itsestäni ulos niin kauan, kun olen täällä. Minun pitää siirtää pallo aina seuraavalle ihmiselle, joka tekee saman seuraavalle. Sillä tavalla maailma on taas muutaman vuoden päästä vähän parempi paikka.

Lue seuraavaksi