Hyppää sisältöön

Parjatuista citykaneista tuli koko korttelin lemmikkejä

Kani ei kuulu Suomen luontoon, mutta silloin tällöin esiin putkahtaa citykaneja. Noppa ja Halla ovat hurmanneet Vaasassa koko korttelin ihmiset.

Tämä citykani on selvinnyt Suomen talvista jo muutaman vuoden ajan Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Halla ja Noppa nauttivat kesäpäivästä vaasalaisessa korttelissa. Puutarhapöydän alta löytyy valkoapilaa, joka näyttää kaneille kelpaavan. Mitä tahansa pitkäkorvia kaksikko ei ole, vaan citykaneja.

Pihapiirin lasten nimeämä Noppa on jo korttelin asukkaille tuttu tapaus, Halla saapui pihapiiriin vasta muutama viikko sitten. Citykanit eivät ole tässä pihapiirissä uusi tuttavuus.

– Meillä oli noin seitsemän vuotta sitten harmaa kani, joka sai tämän ruskean kanin kaveriksi. Mutta sitten harmaa lähti paremmille apajille ja nyt tänne on tullut tällainen valkoinen kani, joka on pyörinyt pari viikkoa tässä pihapiirissä. Ja on kotiutunut todella hyvin. On kuin olisi ollut aina täällä, kertoo pihapiirissä asuva Päivi Ekström.

Citykani Halla saapui pihapiiriin vasta tänä keväänä Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Nirsoja ruuan suhteen

Noppa ja Halla eivät ole aivan villiintyneitä, vaan päästävät ihmisen muutaman metrin etäisyydelle. Koskettamaan niitä ei kuitenkaan pääse. Asukkaat arvelevat, että kanit ovat selvinneet talvista majailemalla liiterin ja leikkimökin alla.

Kanit ovat kenties elämänsä alkuvaiheina nauttineet hyvästä hoidosta, sillä ruuan suhteen ne ovat osoittaneet nirsoilua.

– Pihapiirissä myös asuva Marianne oli ostanut niille heiniä. Tanskalaisessa heinässä oli mukana kaikkia yrttejä. Sitten kun hän haki timotei-heinää, niin se ei niille kelvannut. Tanskalainen heinä oli parempaa, sillä siinä oli erikoisempia makuja, Ekström hymyilee.

Päivi Ekström Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjalaiskaupungeissa vain muutamia

Vaikka citykanit ovat suuri ongelma pääkaupunkiseudulla, ei niistä ole haittaa pohjalaiskunnissa vähäisten määrien vuoksi. Pakkaset verottavat kantaa talvisin. Tällä hetkellä Vaasassa on kaneja tiettävästi vain muutamia yksilöitä.

Reilu viisi vuotta sitten kaneja oli Vaasassa enemmän. Tuolloin niitä yritettiin loukuttaa, mutta tämä aiheutti kovaa vastustusta.

– Siitä ei tullut yhtään mitään, ympäristötoimen johtaja Christer Hangelin muistelee.

Talven pakkaset ja mahdolliset viholliset kuitenkin laskivat kannan nopeasti.

– Cityketut ja cityhuuhkajat tulevat kaupunkialueelle ruuan eli kanien perässä. Kanit kärsivät myös sairauksista ja loisista, mutta kyllä se ykkösvihollinen citykaneille on talvi. Ei se eläin ole mitenkään sopeutuvainen Suomen talveen, Hangelin toteaa.

Kaneista on tehty viime vuosina havaintoja erityisesti Vöyrinkaupungilla hautausmaan ja Minimanin läheisyydestä, mutta yksittäisiä havaintoja on saatu myös muualta.

.

Citykanit Noppa ja Halla puutarhapöydän vieressä Kuva: Merja Siirilä / Yle

Myös Seinäjoella ja Kokkolassa luonnossa olevien kanien määrä on vähäinen. Seinäjoen kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalon mukaan kaupungissa liikkuu metsäjäniksiä ja rusakoita, mutta hänen tietojensa mukaan karanneet tai vapaaksi päästetyt kanit ovat harvinaisia.

Kokkolan puisto- ja liikuntapaikkojen työpäällikkö Terho Lindbergilla ei ole viime vuosina havaintoja citykaneista, pelkästään metsäjäniksistä ja rusakoista. Näistäkään ei ole kaupungin istutuksille haittaa.

– Olemme suojanneet nuoria puidenrunkoja verkoilla, Lindberg kertoo.

Nopan ja Hallan tiedetään vierailevan useammilla pihoilla. Parjatuista citykaneista on tullut koko korttelin ilo.

– Ei kukaan ole puhunut, että niistä pitäisi päästä eroon tai mitään sellaista. Lapset niitä vähän aina välillä juoksuttaa ja koirat antaa niille vähän liikuntaa. Ei sen kummempaa, Päivi Ekström kertoo.