Pommi repussa Kuopiossa kulkenut mies kertoi suunnitelleensa räjäyttämistä jo edellisenä yönä – poliisi: "Motiivi ei varmaan ikinä selviä"

Poliisi otti viime viikolla Kuopion keskustassa kiinni miehen, jonka hallusta löytyi itse tehty, toimiva räjähde.

räjähdysaineet
Poliisiauto.
Arkistokuva Kuopion torilta.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion viimeviikkoinen pommilöytö on poikkeuksellinen, arvioi Itä-Suomen poliisi. Poliisi otti kiinni viime torstaina poliisin tunteman, noin 35-vuotiaan kuopiolaismiehen, jonka repusta löytyi poliisin turvatarkastuksessa sähköllä laukaistava räjähde. Poliisi räjäytti sen kontrolloidusti myöhemmin samana päivänä.

Poliisi kertoi tapauksesta julkisuuteen vasta eilen torstaina.

Mies otettiin kiinni muun syyn vuoksi Kuopion keskustasta, jossa hän oli ilmeisesti ollut jo pidemmän aikaa liikkeellä.

– Kovin harvinaista tämä on varsinkin siinä suhteessa, että hallussa oli valmis räjähde ja ilmeisesti se oli ollut hänellä jo pitemmän aikaa, tapausta tutkiva rikosylikonstaapeli Antti Aamuvuori sanoo.

– Silloin tällöin tulee vastaan kaikenlaisia viritelmiä. Se, että henkilöllä on hallussa valmis räjähde, on todella harvinaista ja poikkeuksellinen tapaus ainakin meidän alueellamme.

Hänen tarkoituksenaan oli räjäyttää se tulevana yönä tai jo edellisenä, mutta ei ollut sitä sitten toteuttanut.

Rikosylikomisario Antti Aamuvuori

Poliisi ei halua kuvailla räjähdettä sen tarkemmin, mutta sanoo, että räjähtäessään se olisi aiheuttanut sen lähellä oleville vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa vaaraa. Miehellä oli mukanaan myös välineet pommin laukaisemiseksi.

– Me emme pysty ihan tarkkaan sanomaan sen räjähdysvoimaa. Jos se olisi räjähtänyt kaupassa tai torilla, niin pidän todennäköisenä, että joku olisi voinut kuolla, ainakin tämä pommin hallussa pitäjä.

"Motiivi ei varmaan koskaan selviä"

Poliisi otti miehen kiinni häiriökäyttäytymisen vuoksi, mutta Aamuvuoren mukaan häiriökäyttäytyminen ei näyttäisi liittyvän miehen kuljettamaan pommiin. Mies on esitutkinnan aikana kertonut rakentaneensa itse räjähteen mielenkiinnosta ja aikoneensa räjäyttää sen myöhemmin turvallisessa paikassa.

Miksi miehellä sitten oli vaarallinen räjähde mukanaan Kuopion keskustassa, jää todennäköisesti hämärän peittoon, Aamuvuori arvioi.

– Kun kysyimme, miksi hän liikkui räjähde hallussaan juuri sinä päivänä, mies vastasi, että hänen tarkoituksenaan oli räjäyttää se tulevana yönä tai jo edellisenä, mutta ei ollut sitä sitten toteuttanut. Motiivi ei varmaan ikinä selviä.

Poliisi ei ole myöskään selvittänyt, missä kaikkialla mies pommin kanssa liikkui.

– Sitä ei ole ollut tarvetta yksilöidä sen tarkemmin. Pääasia on, että räjähde on saatu pois, räjäytetty turvallisesti ja tehty vaarattomaksi sekä mies otettu kiinni, Aamuvuori kommentoi.

Miehellä on poliisin mukaan väkivaltarikostaustaa, mutta ei aiempia viitteitä siitä, että hän olisi kiinnostunut räjähteistä.

Epäillyn räjähderikoksen esitutkinta on käynnissä. Mies on tällä hetkellä vangittuna.