BASF pohtii sähköautojen akkuteknologiatehtaan rakentamista Harjavaltaan – aiesopimus käsittelyyn maanantaina

Kemian alan jättikonserni BASF tekee lopullisen ratkaisun tehtaan sijaintipaikasta syksyllä.

talous
Karttakuva tehtaan tontista
Harjavallan kaupunki

Maailman suurimpiin kemian alan yrityksiin kuulu BASF suunnittelee sähköautojen akkuteknologiaan liittyvän tehtaan rakentamista Harjavaltaan. Harjavallan kaupunginhallitus pitää maanantaina ylimääräisen kokouksen, jossa päätetään tehtaan perustamiseen liittyvästä tontin luovuttamisesta ja kaavoittamisesta. Aiesopimus olisi voimassa marraskuun loppuun saakka.

Täysin varmaa tehtaan rakentaminen Harjavaltaan ei ole. BASF:in mukaan sillä on tehtaalle muitakin sijoitusvaihtoehtoja Euroopassa. Lopullisesti se päättää asiasta syksyllä.

BASF investoi satoja miljoonia

BASF ilmoitti vuosi sitten kesäkuussa, että yhtiö aikoo investoida ensivaiheessa 400 miljoonaa euroa alan johtaviin katodimateriaalien tuotantolaitoksiin Euroopassa. BASF:lla on harkinnassa eri sijoituspaikkoja Euroopassa, Harjavalta Suomessa yhtenä vaihtoehtona.

BASF:n mukaan sen aikomuksena on valmistaa sähköautojen litiumioniakuissa käytettäviä katodisia materiaaleja. Katodisten materiaalien kysynnän odotetaan kasvavan, kun sähkökäyttöiset autot kasvavassa määrin yleistyvät.

BASF ja Harjavallan kaupungin johto ovat vielä vaitonaisia tehtaan suuruusluokasta. Tehtaalle kaavaillun tontin koko on yli 14 hehtaaria.

– Kyllähän tämä tontin koko jo kertoo, ettei kyse ole mistään pienestä hankkeesta, sanoo Harjavallan kaupungingeodeetti Jari Prehti.

Kymmeniä työpaikkoja?

Tehtaan rakennustyöt voisivat alkaa huhtikuussa, mikäli sopimus Harjavallan ja BASF:in välillä syntyy. Tehdas toisi Harjavaltaan ilmeisesti kymmeniä uusia työpaikkoja.

– Tehtaalla olisi iso merkitys Harjavallan kaupungille. Myös vieressä olevan suurteollisuuuspuiston yritykset hyötyisivät yhteistyöstä, Prehti toteaa.

Klo 16.39 lisätty tieto tehtaan mahdollisesta valmistumisajankohdasta

Klo 18.11 poistettu tieto tehtaan mahdollisesta valmistumisajankohdasta BASF-yhtiön pyynnöstä. Yhtiö ei ole vielä tehnyt arviota asiassa.