1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomiot

15-vuotiaalle puukottajalle yli kaksi vuotta vankeutta – puukotti Vaasassa itselleen tuntematonta naista kaulaan

Isku kaulaan oli potentiaalisesti hengenvaarallinen, mutta kolminkerroin kääritty huivi suojasi uhria.

Onkilahden puistoalue Vaasassa. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

15-vuotias vaasalaispoika on tuomittu kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen Vaasassa viime lokakuussa tapahtuneesta puukotuksesta. Poika puukotti itselleen tuntematonta naista kaulaan Vaasassa Onkilahden rannalla.

Tuomio annettiin tapon yrityksestä, kuudesta vahingonteosta ja vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta. Ennen puukotusta poika oli puhkonut perhosveitsellä autojen renkaita.

Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomion asiasta torstaina. Poika todettiin sitä ennen mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi.

Seurasi ja iski perhosveitsellä

Ennen tekoaan poika oli riidellyt äitinsä kanssa ja juonut alkoholia. Autojen renkaiden puhkomisen jälkeen hän oli lähtenyt seuraamaan itselleen tuntematonta naista. Hän oli tarttunut tätä olkapäästä ja iskenyt toisella kädellä uhria perhosveitsellä kaulaan.

Uhrin huivi oli ollut kolminkerroin ja suojannut tämän kaulaa. Isku oli kuitenkin osunut kaulan alueelle, jossa on aivoihin verta kuljettava valtimo. Oikeus katsoi iskun olleen potentiaalisesti hengenvaarallinen.

Syytetty myönsi teon törkeänä pahoinpitelynä. Käräjäoikeuden mukaan teko tehtiin tappamistarkoituksessa.

Tekijän ikä vaikutti tuomioon alentavasti. Keskimäärin tapon yrityksestä tuomitaan kolme vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta.