Katso video: Susista huolestuneet turkis- ja maataloustuottajat järjestivät mielenosoituksen – "Meidän on pakko tehdä jotain"

Pohjanmaan ruotsinkieliset maataloustuottaja- ja turkiskasvattajayhdistykset ovat huolissaan susista. Yhdistykset järjestivät Vaasassa maanantaina mielenosoituksen saadakseen huolelleen huomiota. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

susi
Susimielenosoituksen kylttejä Vaasassa 11. kesäkuuta 2018
Susikeskustelu on käynyt kuumana Pohjanmaalla koko alkuvuoden. Vaasan torilla järjestetään 11. kesäkuuta susimielenosoitus, jonka järjestävät ruotsinkielisen Pohjanmaan maataloustuottajat ja turkiseläinkasvattajat. Suora lähetys Vaasan torilta alkaa kello 17.10.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on käyty keskustelua susista lähes koko kuluneen vuoden ajan. Susihavaintojen määrä maakunnissa on kasvanut selkeästi.

Viime viikolla julkistetun Luken (siirryt toiseen palveluun) suden kanta-arvion mukaan koko maan susista 70 prosenttia on Pohjanmaalla, missä susien määrä on kaksinkertaistunut edelliseen, vuoden takaiseen, kanta-arvioon verrattuna.

Pohjanmaan ruotsinkielisissä maataloustuottaja- ja turkiseläinkasvattajayhdistyksissä huoli susista on todellinen.

Tiedotuspäällikkö Steven Frostdahl Pohjanmaan turkiseläinkasvattajien yhdistyksestä sanoo, että sudet ovat tänä talvena huomanneet, että turkistarhoilta saa ruokaa. Ne pääsevät varkaisiin pohjahäkkien pohjaverhon kautta.

– Jos katsomme kolme kuukautta taaksepäin, ei vastaavaa ollut koskaan tapahtunut Pohjanmaalla. Se on vasta nyt alkanut, Frostdahl sanoo.

– Sudet ovat todennäköisesti oppineet tämän, joten meidän on pakko tehdä jotain.

Turkistarhoilla ollaan huolissaan siitä, millaista vahinkoa susien vierailut tarhoilla aiheuttavat poikasille.

– Kun emojen ja pentujen elämään tulee häiriöitä turkistarhalla, on aika varma, että se aiheuttaa kuolleisuutta, Frostdahl sanoo.

"Tarvittaisiin lakimuutoksia"

Vaasan torilla järjestetään tänään maanantaina mielenosoitus, jolla järjestäjät haluavat tehdä tiettäväksi huolensa susien määrästä.

Mielenosoituksen järjestäjät Österbottens Svenska Producentförbund ja Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening haluavat mielenosoituksellaan vaikuttaa Suomen petoeläinpolitiikkaan. Järjestöt haluavat, että susien aiheuttamat pelko ja vahingot otettaisiin vakavasti.

– Olemme huomanneet, että vaikka on syntynyt suuria [susi]vahinkoja, viranomaiset eivät myönnä kaatolupaa. Tarvittaisiin lakimuutoksia, Steven Frostdahl sanoo.

Frostdahl odottaa mielenosoitukseen jopa paria tuhatta osallistujaa.

Yle lähetti mielenosoituksen suorana. Taltioinnin mielenosoituksesta voi katsoa täällä.