1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiset

Pakolaisliike Turkin ja Kreikan maarajalla vilkastuu – “Kukaan ei tiedä, että olemme täällä”

Yle tapasi ihmisiä, jotka olivat ylittäneet Kreikan ja Turkin välisen rajajoen. YK on kehottanut Kreikkaa varautumaan pakolaismäärien kasvuun Pohjois-Kreikassa.

Pakolaiset
Ihmisiä kahvilassa, vain kädet näkyvät.
Kreikkaan paenneet turkkilaiset eivät halua näyttää kasvojaan, koska he ovat huolissaan Turkkiin jääneistä sukulaisistaan.Tom Kankkonen / Yle

SOUFLI Pohjoiskreikkalaisen Souflin pikkukaupungin pääkadun kahvilassa istuva ryhmä näyttää ensisilmäyksellä lomailijoilta. Aikuisilla on uudenkarheat selkäreput ja useimmilla on jaloissaan kunnon vaelluskengät.

Voisi luulla, että he olisivat lähdössä läheisille vuorille patikoimaan. Kahdeksan hengen turkkilaisryhmä ei kuitenkaan ole retkellä. He ovat pakomatkalla.

He ovat ylittäneet edellisenä aamuna kumiveneillä Kreikan ja Turkin välisen Evrosin rajajoen. Heidät on juuri rekisteröity turvapaikanhakijoiksi Souflin poliisiasemalla.

– Harjoittelimme yhdessä kumiveneeseen asettautumista ja katsoimme, paljonko tavaraa saimme mahtumaan mukaan, kertoo turkkilainen perheenisä.

Mies on paennut kotimaastaan vaimonsa sekä 3- ja 15-vuotiaiden lasten kanssa. Sairaalassa biologina työskennellyt turkkilaismies menetti ensin työnsä, sitten häntä uhkasi pitkä vankeustuomio.

Synkkä torni ja raja-aita
Turkin ja Kreikan välinen raja on tiukasti vartioitu. Kreikka on pidentänyt rajalle rakennettua aitaa.Yle

Pakolaisliike Turkin ja Kreikan rajajoen yli on vilkastunut tänä vuonna. Toukokuun loppuun mennessä tulijoita oli ainakin 7 500, mikä on enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Euroopan unionin ja Turkin vuoden 2016 pakolaissopu vähensi pakolaisten ja siirtolaisten tuloa meriteitse Kreikan saarille. Sopimus ei kuitenkaan koske maarajaa.

Huhtikuussa rajan yli tuli jo enemmän ihmisiä kuin saarille. Luvut ovat kuitenkin vielä kaukana vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

Yökuva pikkutieltä.
Kreikan ja Turkin rajan yli on kevään aikana saapunut turvapaikanhakijoita tasaiseen tahtiin. Useimmat tulevat myöhään illalla tai aikaisin aamulla.Tom Kankkonen / Yle

Pakoa valmisteltiin salassa naapureilta

Syyrialaiset muodostavat edelleen suurimman turvapaikanhakijoiden ryhmän Kreikassa. Monet Syyrian sisällissotaa paenneet jatkavat pakomatkaansa Turkin oloihin pettyneinä.

Syyrian ja Irakin kaltaisilta konfliktialueilta pakenevien lisäksi rajalla näkyy kuitenkin yhä enemmän myös turkkilaisia, sillä Turkin ilmapiiri on muuttunut entistä painostavammaksi.

Euroopan unionin pakolaiskumppanista on tullut maa, jonka kansalaisia pakenee EU:n alueelle. Vielä vuonna 2015 Kreikassa oli 40 turvapaikanhakijaa Turkista, mutta viime vuonna heitä tuli jo 1 800. (siirryt toiseen palveluun)

"Kerroimme naapureille ja sukulaisille, että lähdemme hakemaan töitä Istanbulista."

Turkista paennut mies

Länsi-Turkista paennut perhe valmisteli pakoaan salassa jopa lähisukulaisiltaan. Perheenisälle oli langetettu useiden vuosien vankeustuomio.

Pakomahdollisuus tarjoutui, kun mies vapautettiin tutkintavankeudesta valituksen käsittelyn ajaksi. Tuttavapiiristä löytyy Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia, joiden pelättiin ilmiantavan lähtijät.

– Kerroimme naapureille ja sukulaisille, että lähdemme hakemaan töitä Istanbulista. Kukaan ei vielä tiedä, että olemme täällä.

Perhe esiintyy nimettömänä turvallisuussyistä. Turkkilaiset tuntuvat pelkäävän vähintään yhtä paljon kuin Syyriasta paenneet.

Monet turkkilaiset näyttävät järjestävän rajanylityksensä itse, sillä rajajoki on kapeimmillaan alle sadan metrin levyinen. Kesäisin joessa on niin vähän vettä, että sen yli voi paikoin kahlata.

Vaaratonta se ei ole. Tänä vuonna jokeen on hukkunut ainakin 12 ihmistä.

Kartta rajaseudusta.
Kreikan ja Turkin rajan yli tulee entistä enemmän pakolaisia.Yle Uutisgrafiikka

Keskiluokkainen elämä tungettu selkäreppuun

Souflin kahvilassa istuva mies kertoo joutuneensa vaikeuksiin, koska hänellä oli yhteyksiä Fethullah Gülenin liikkeeseen. Se on julistettu terrorijärjestöksi Turkissa.

Vankeustuomio tuli Gülenin järjestön jäsenyydestä.

Uskonnollista johtajaa syytetään Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.Yhdysvalloissa asuva Gülen on toistaiseksi turvassa, mutta hänen tukijoitaan jahdataan Turkissa armotta.

Usein keskiluokkaista elämää eläneet hyvin koulutetut gülenistit tutustuvat nyt pakolaisen elämää.

Puhelias sairaalabiologi kertoo onnistuneensa ottamaan mukaansa noin 5 000 dollaria. Perheen muu omaisuus mahtuu nyt muutamaan selkäreppuun.

Mies käden takana.
Syyriasta kotoisin oleva mies on jatkanut pakomatkaansa Turkista Kreikkaan. Monen muun turvapaikanhakijan lailla hän ei halua näyttää kasvojaan.Yle

"Tosi moni haluaa lähteä Kreikkaan"

Rajajoen yli saapuu enenevässä määrin myös syyrialaisia, joista monet ovat olleet Turkissa jo vuosia. Heidän turhautumisensa hankaliin olosuhteisiin on kasvanut.

Syyrialaisia hyödynnetään Turkissa usein halpatyövoimana, jolle maksetaan palkkaa miten sattuu. Tulevaisuutta ei juuri ole ja Syyriassa sota jatkuu.

Turkissa on yli 3,5 miljoonaa syyrialaista. Osa heistä näyttäisi nyt tekevän lähtöä.

Syyrian Idlibistä kotoisin oleva 22-vuotias mies seisoo teräsaidan takana pohjoiskreikkalaisessa Fylakion pakolaiskeskuksessa. Hän asui puolitoista vuotta Turkissa, kunnes menetti uskonsa.

– Tosi moni haluaa lähteä Kreikkaan. Turkissa ei juuri ole työtä, ja ihmisiä huijataan, mies selittää.

Jos vielä Turkin poliittinen tilanne kiristyy entisestään, edessä voi olla dramaattinen kesä Evros-joella.

Syyrian sisällissodan alkuvuosina Turkki avasi ovensa Syyriasta pakeneville. Syyrialaiset saivat usein lämpimän vastaanoton Turkissa. Sittemmin rajaportit ja myös monien turkkilaisten sydämet ovat sulkeutuneet.

22-vuotias mies tuli rajajoen yli kahdeksan hengen ryhmässä kahden salakuljettajan avulla. Turkkilaiset ja syyrialaiset salakuljettajat ottivat 1 700 euroa henkilöltä, mikä muiden leirissä olevien mukaan tuntuu olevan käypä taksa rajanylityksestä.

Vauvan jalat näkyy teräsaidan takaa.
Fylakion vastaanottokeskuksessa on myös yksin tulleita alaikäisiä ja pieniä lapsia.Yle

Miten Turkin tilanne kehittyy?

Fylakion pakolaiskeskus muistuttaa vankilaa. Keskuksessa pidetään rajan yli tulleita, kunnes heidät on tunnistettu ja rekisteröity. Useimmat tulijat pääsevät muihin avoimiin leireihin tai yksityismajoitukseen muutamassa viikossa.

Maarajan yli tulleet turkkilaiset ja syyrialaiset turvapaikanhakijat kertovat saavansa määräaikaisen oleskeluluvan, jolla voi liikkua Kreikassa.

Fylakion keskuksessa on kevään aikana ollut enemmän väkeä kuin paikkoja. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR (siirryt toiseen palveluun) on kehottanut Kreikkaa varautumaan pakolaismäärien kasvuun Pohjois-Kreikassa.

Syyrian sotaan ei näy nopeaa loppua. Jos vielä Turkin poliittinen tilanne kiristyy entisestään, edessä voi olla dramaattinen kesä Evros-joella.