Uusi ilmiö Lapin vastaanottokeskuksissa – vuosia maassa asuneet aloittavat turvapaikkaprosessin alusta

Sekä Rovaniemen että Kemin vastaanottokeskukset ovat miltei täynnä.

vastaanottokeskukset
Juha Nevalainen, toiminnanjohtaja, SPR Lapin piiri
Juha Nevalainen aloitti SPR:n Lapin piirin toiminnanjohtajana huhtikuussa.Johanna Sarjas / Yle

RovaniemiLapin vastaanottokeskuksissa on havaittu uusi ilmiö. Jo vuosia Suomessa asuneet ja yhteiskuntaan hyvin sopeutuneet henkilöt ovat aloittaneet turvapaikkaprosessin alusta. Heidän oleskelulupiensa jatkohakemus on hylätty ja heistä tulee jälleen vastaanottokeskusten asiakkaita.

Punaisen Ristin Lapin piirin toiminnanjohtajan Juha Nevalaisen mukaan tällaisia tapauksia on Rovaniemellä ja Kemissä muutamia.

– He kokevat, ettei kotimaahan paluu ole turvallista. Prosessin uudelleen aloittaminen aiheuttaa henkilöissä epävarmuutta. Käsittely kestää määräämättömän ajan. Tämä kaikki aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia, Nevalainen sanoo.

Vokit täynnä

Sekä Rovaniemen että Kemin vastaanottokeskukset ovat miltei täynnä. Rovaniemellä on 318 paikkaa ja Kemissä 300 vastaanottopaikkaa. Suurin osa asiakkaista on vuonna 2015 Syyriasta, Irakista ja Afganistanista tulleita turvapaikanhakijoita.

Pitkä odotus koettelee hermoja.

– Se näkyy esimerkiksi meidän mielenterveyspalveluissa. Heillä ei ole tarpeeksi mielekästä tekemistä ja mahdollinen paluu pelottaa, Nevalainen sanoo.

Rovaniemelle ja Kemiin siirretään lakkautettavista vastaanottokeskuksista asiakkaita muualta Suomesta. Myönteisiä turvapaikkapäätöksiä on annettu Rovaniemelle tänä vuonna 13 ja Kemissä yhdeksän.

Uusi johtaja

Nevalainen aloitti Lapin piirin johtajana huhtikuussa. Hän teki kymmenen vuoden ajan vapaahetoistyötä Punaisessa Ristissä ja toimi ennen Rovaniemelle siirtymistään Kiteen vastaanottokeskuksen johtajana.

– Kitee oli haastava paikka mutta mielestäni selviydyimme hyvin vuoden 2015 pakolaisaallosta, Nevalainen arvioi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus