Sam Yaffa muistaa Bourdainin ihmisenä, joka oli kiinnostunut kaikesta: "Hän rakasti Suomi-jakson tekemistä ja suomalaisten teeskentelemättömyyttä"

Muusikko Sam Yaffa tutustui edesmenneeseen ruokatoimittajaan Suomi-jakson kuvauksissa.

Sami Yaffa Kuva: Yle

Perjantaina kuollut suosittu tv-kokki Anthony Bourdain vieraili myös Suomessa tehdessään sarjaa Anthony Bourdain maailmalla.

Suomi-jakso kuvattiin vuonna 2012 ja se esitettiin Suomessa saman vuoden syksyllä.

Ohjelmassa Bourdainin Suomi-oppaana toimi muusikko Sam Yaffa. Hänelle tieto Anthony Bourdainin kuolemasta tuli järkytyksenä.

– Tämä on shokkiuutinen. Tämä tuli ihan puskista. Todellinen surun päivä. Viimeksi, kun näin häntä jossain mediassa, hän vaikutti ihan hyvinvoivalta.

Sam Yaffa kuvailee Bourdainia herrasmieheksi, jota uteliaisuus vei ympäri maailmaa.

– Hän oli kiinnostunut kaikesta. Meistä tuli kuvausviikon aikana hyvät ystävät, koska meitä yhdisti intohimo matkustamiseen ja musiikkiin.

Suomi-jaksossa julkkiskokki sai kokea suomalaista eksotiikkaa. Hänet vietiin saunaan kupattavaksi, vierailulle tavalliseen perheeseen, tuusulalaiseen pubiin ja herkkuja hän sai maistella muun muassa legendaarisella Jaskan grillillä Helsingissä.

Yaffan mukaan Bourdain oli hyvin maanläheinen ja suomalaisten vieraanvaraisuus teki häneen suuren vaikutuksen.

– Hän oli aivan otettu, koska häneen eteensä nähtiin paljon vaivaa ja ihmiset olivat hänen mielestään niin teeskentelemättömiä täällä.

Bourdainille yritettiin ehdottaa vierailupaikoiksi monenlaisia hienojakin ravintoloita, mutta hän ei ollut niistä kiinnostunut.

– Hän sanoi tiukan ei:n pöytäliinaravintoloille. Hänellä oli omintakeinen tekemisen tapa. Juuri siksi hänen ohjelmat tulivat niin suosituiksi.

Suomi-jakso herätti monenlaisia tunteita. Monet pitivät sen antamaa Suomi-kuvaa nolona ja ankeana. Yaffan mukaan palaute oli kuitenkin enimmäkseen myönteistä.

– Bourdain itse rakasti sen jakson tekemistä. Hän sanoi, että se pääsi hänen top kymppiin.

Kuvausviikon aikana Bourdain ja Yaffa ehtivät jutella monista asioista taivaan ja maan väliltä. Etenkin musiikista heillä riitti puhuttavaa. Bourdain tiesi Yaffan entuudestaan jo Hanoi Rocksin ja New York Dollsin ajoilta.

– Vaikka emme olleet ohjelman jälkeen sen kummemmin tekemisissä, tämä on surun päivä. Hän oli niin hieno utelias ihminen. Tieto itsemurhasta on todella järkyttävä.

Lue myös: