Ärhäkkä ex-perussuomalainen on Sipilän ainoa haastaja, Jäätteenmäki neuvoo vaihtamaan kehupuheet tuoreempaan teemaan – Katso kolme tärppiä Sotkamosta

On sataprosenttisen varmaa, että puoluejohtoon tulee lisää naisia, povaa keskustakonkari Timo Laaninen lauantain vaalia. Katso keitä hän tarkoittaa.

puoluekokoukset
Kansallispukujen pukemiselle järjestetty tila keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa.
Kansallispukujen pukemiselle järjestetty tila keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Paavo Väyrysen vetäytyminen keskustan puheenjohtajakisasta ja koko puolueesta sai lauantain näyttämään Juha Sipilän kannalta läpihuutojutulta: hänet valittaisiin Sotkamossa neljännen kerran keskustan puheenjohtajaksi. Edes Sipilän vaalimainoksia ei varapuheenjohtajehdokkaiden joukossa näy.

– Ei pidä paikkaansa, haastaa Sipilän ainoa vastaehdokas Vesa Levonen, poliisi ja keskustan kaupunginvaltuutettu Kotkasta.

Hän haluaa olla kanava kritiikille puolueessa.

Sipilästä on tullut Levosen mielestä osalle kulttihahmo, mutta tyytymättömyyttäkin löytyy, esimerkiksi "köyhät kyykkyyn" -mentaliteettiin.

– Keskusta tarvitsee uudet kasvot. Juha on tehnyt virheitä, jotka maksavat keskustalle ison kannatuksen alentamisen. Ei köyhän asiaa paranneta sillä, että köyhän toimeentuloa leikataan, sen tajuaa jokainen.

Vesa Levonen
Vesa LevonenMartti Kainulainen / Lehtikuva

Levonen siirtyi perussuomalaisista keskustaan 2016 alussa. Huhtikuussa hän ilmoittautui virallisesti keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi.

Millaiset mahdollisuudet Levonen arvioi itsellään lauantaina olevan? Hän viittaa puolueen kannattajille tehtyyn kyselyyn.

– Kyselyssä 54 prosenttia haluaa, että Sipilä jatkaa, ja 29 prosenttia haluaisi vaihtaa puheenohtajaa. Olisin tyytyväinen, jos saisin vaikka sen 29 prosenttia. Vaikka kilpailussa lähtökohta on tietenkin, että Sipilä kaatuu ja minä voitan.

Kritiikin kanavana on aikaisemmin toiminut Paavo Väyrynen. Väyrysen manttelinperijäksi Levonen ei julistaudu.

– En missään nimessä. Olen samaa mieltä Paavon kanssa siitä, että Euroopan unioni pitää uudistaa ja euron rinnalle pitää ottaa kansallisen valuutat ennen kuin Italia kaataa euron. Mutta muuten olen Vesa Levonen, en Väyrynen.

Kaksi tärkeintä tavoitetta ovat Levosen mukaan perustuslain kokonaisuudistus ja perustuslakituomioistuimen perustaminen. Toinen on perusturvan uudistaminen.

Laaninen: On 100% varma, että naisia tulee johtoon lisää

– Puoluesihteerin valinta, vastaa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki kysymykseen puoluekokouksen tärkeimmästä asiasta. Ehdokkaina ovat ministeri Annika Saarikon eritysavustaja Riikka Pirkkalainen sekä Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala.

– Molemmat ovat erittäin päteviä. Kumpi tahansa valitaan, on huoleton olo, Jäätteenmäki siunaa.

Puoluesihteerin ja puheenjohtajan lisäksi valitaan kolme varapuheenjohtajaa. Nyt puoluejohdossa on siis vain yksi nainen, varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.

Hannakaisa Heikkinen
Hannakaisa HeikkinenMartti Kainulainen / Lehtikuva

Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, entinen puolusihteeri Timo Laaninen veikkaa, että lisää naisia nousee puolueen johtoon. Se tarkoittaisi siis joko Riikka Pirkkalaisen valintaa puoluesihteeriksi, Hannakaisa Heikkistä varapuheenjohtajaksi tai molempia.

– Olen sataprosenttisen varma, että kun täältä lähdetään, puoluejohdossa on enemmän kuin yksi nainen. Voi olla, että jopa enemmistö näistä viidestä on naisia, Laaninen arvioi.

Riikka Pirkkalainen
Riikka PirkkalainenMartti Kainulainen / Lehtikuva

Istuvien varapuheenjohtajien eli kansanedustajien Katri Kulmunin, Antti Kurvisen ja Juha Rehulan lisäksi ehdolla ovat sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen sekä mikkeliläinen kaupunginvaltuutettu Pekka Pöyry.

Jätä jo Sipilä "puheet menneistä saavutuksista"

Anneli Jäätteenmäellä on Juha Sipilälle neuvo. Lauantain linjapuhe saisi olla jotain muuta kuin menneiden tekojen kehumista, vaikka ne totta olisivatkin.

Anneli Jäätteenmäki
Anneli JäätteenmäkiMartti Kainulainen / Lehtikuva

Sipilä puhui talous- ja työllisyyssaavutuksista myös viime ja tämän vuoden puoluevaltuustojen yhteydessä. Nyt pitäisi Jäätteenmäen mukaan kääntää katse tulevaan.

– Itse lopettaisin puheet menneistä saavutuksista, kyllä me ne tiedämme: talous kasvussa ja työttömyys laskussa, Jäätteenmäki sanoo.

– Pitää kääntää katse siihen, mihin tarvitaan seuraavalla kaudella korjausta, ja niitä asioita on erittäin paljon: lisää oikeudenmukaisuutta, ihmisläheisyyttä, miten parantaa tavallisen palkansaajan asiaa, moni kokee epävarmuutta eli nyt, Jäätteenmäki neuvoo.