Lapin maastopyöräreitit huippukunnossa – viime vuonna tähän aikaan lumikenkäiltiin

Maastopyöräreitit ovat ajokelpoisia ennätyksellisen aikaisin pohjoisinta Lappia myöten.

Kotimaa
Saariselkä
Inari-Saariselkä Matkailu Oy

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu sulatti Lapin lumihanget nopeasti. Saariselällä alkukesän kuivuus rutisti maastopyöräilyreitit ajokelpoisiksi ennätyksellisen aikaisin.

– Vuosi sitten tähän aikaan suosittelimme vielä lumikenkiä kulkupeliksi, mutta nyt Urho Kekkosen kansallispuiston reiteille pääsee jo hyvin pyöräilemään. Maastopyöräreitit ovat loistavassa kunnossa, Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen kertoo.

Vuosi sitten tähän aikaan suosittelimme vielä lumikenkiä kulkupeliksi.

Tarja Manninen, Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja

Myös Kilpisjärvellä kesän alku on ollut poikkeuksellinen. Maastopyöräilyreitit, jotka normaalisti tähän aikaan vuodesta lilluisivat vielä mudassa, ovat jo täysin kuivia, Kilpisjärvellä asuva alamäkipyöräilyn harrastaja Ville Eskonen sanoo.

Maastopyöräilyä Kilpisjärvellä
Kilpisjärvellä maastopyöräilijää tervehtii komeat maisemat. Lenkillä voi pyörähtää myös naapurimaan Norjan puolelle.Ville Eskonen

– Meillä on nyt kuivempaa kuin parina viime kesänä yhteensä. Jehkas-tunturin reiteillä voi olla lumilaikkuja siellä täällä, mutta muuten reitit ovat hyvässä kunnossa. Maastossa on nyt mukava ajaa.

Uusia reittejä kansallispuistoissa

Maastopyöräilijöiden näkökulmasta Lapin kuiva alkukesä lupaa siis monella tavoin hyvää. Reittien pohjat ovat hyvässä kunnossa ja sääskiä on vähän. Lapin satojen kilometrien reittiverkosto tarjoaa vaihtoehtoja sekä aloitteleville maastopyöräilijöille että harjaantunemmille harrastajille.

Myös kansallispuistoihin pääsee yhä useammin pyörällä. Saariselän alueen kansallispuistoon avattiin vuosi sitten uusia pyöräreittejä, ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston uusi reitistösuunnitelma sallii pyöräilyn lähes kaikilla maastoon merkityillä virallisilla kesäreiteillä.

Läskipyörä vie tunturiin

Jos kunto ei ole kesän alussa huipussaan, sähköavusteinen pyörä kiidättää pyöräilijän tunturin laelle puolta pienemmin ponnistuksin. Yhä useampi polkaiseekin tätä nykyä maastoon läskipyörällä, fatbikella.

– Läskipyörät ovat selvästi nousussa uutena pyöräilyn muotona, Tarja Manninen sanoo.

Maastopyöräily ei ole vain hyväkuntoisille ja vetreille varattua puuhaa, muistuttaa Kilpisjärvellä alamäkiä pyörällään alas rymistelevä Eskonen.

– Jos osaa pyörällä ajaa, niin ainakin Kilpisjärveltä löytyy semmoisia maastoja, että niissä kyllä pärjää. Hitaamminkin pääsee perille, Eskonen sanoo.

Uimareiden kannattaa vielä odottaa ennen Kilpisjärveen pulahtamista. Jäät sentään lähtivät jo.

– Mikähän veden lämpötila on nyt, olisiko viisi astetta? Eilen tuli vielä lunta. Mutta sääskiä ei ole yhtään! Eskonen kertoo.