Hyppää sisältöön

Jyrki Sukula: Bourdain esitteli ihmisille uusia ruokagenrejä – "Hänellä on kiistaton vaikutus siihen, minne ihmiset ovat tehneet lomamatkoja"

Useista tv-ohjelmista tunnettu keittiömestari Jyrki Sukula kuvailee edesmennyttä kokkia ja kirjailijaa Anthony Bourdainia ruuan rakastajaksi.

Jyrki Sukula Kuva: Timo Korhonen / AOP

Perjantaina kuollut maailmankuulu tv-kokki Anthony Bourdain tarjosi ihmisille mahdollisuuden tehdä ruokamatkoja kotisohvalta. Bourdainin matkailuun painottuvat ruokaohjelmat ovat kuin seikkailukirjoja, kuvaa itsekin useista tv-sarjoista tunnettu keittiömestari Jyrki Sukula.

– Bourdain oli älyttömän hyvä, sympaattinen ja äärimmäisen karismaattinen tv-esiintyjä. Hän avasi asioita, jotka eivät olleet tavalliselle ihmiselle millään tavalla tuttuja. Tästä huolimatta ei voi sanoa, että hänen vaikutuksensa meihin kokkeihin olisi ollut mitenkään järisyttävä, Sukula arvelee.

Television ruokaohjelmien saavuttama suosio on Sukulan mielestä monen kokin soppa. Hän uskoo Bourdainin ohjelmien vedonneen erityisesti ruokamatkoja tekeviin ihmisiin. Bourdain vieraili myös Suomessa tehdessään sarjaa Anthony Bourdain maailmalla.

– Hänellä on kiistaton vaikutus siihen, minne ihmiset ovat tehneet lomamatkoja ruuan perässä, Sukula sanoo.

Sukula mukaan Bourdain hyppäsi mukaan "tv-kokkiuteen" sen toisessa aallossa ja muun muassa esitteli ihmisille harvinaisempia tapoja tehdä ruokaa.

– Jos puhutaan Euroopassa vaikuttamisesta, hän ehkä vaikutti enemmän tyylilajiin ja tapaan presentoida ruokaa rennosti ja aika kulmikkaastikin. Hän ei missään vaiheessa korostanut ammatillista pätevyyttään, hän oli enemmän ruuan rakastaja ja ilmiöiden rakentaja.

– Toki (Bourdainin) kirjat syvensivät enemmän taustaa siitä, mitä ravintoloissa ja kokkimaailmassa tapahtuu. Ne avasivat ihmisille New Yorkin kuvakulmasta, mitä kokkiskenessä tapahtui kuumimpana hetkenä 2000-luvun alkupuolella.

Bourdain tunnetaan muun muassa Kitchen Confidential: mestarikokin tunnustuksia - kirjastaan, joka julkaistiin alun perin vuonna 2000.

Lue myös:

Sam Yaffa muistaa Bourdainin ihmisenä, joka oli kiinnostunut kaikesta: "Hän rakasti Suomi-jakson tekemistä ja suomalaisten teeskentelemättömyyttä"

Maailmankuulu tv-kokki Anthony Bourdain on kuollut – "Lepää rauhassa mestari"