Herätys: Isot hallituspuolueet vetävät linjaa, tiukan linjan päihdehoitolan kuri tepsii ja mikä vetää nuoria Maltalle töihin?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Petteri Orpo ja Juha Sipilä.
AOP

Horjuuko hallituspuolueiden liitos, eroavatko päähallituspuolueiden puheenjohtajien linjat vahvasti toisistaan?

Kokoomus ja keskusta jatkavat puoluekokouksiaan, lauantaina kuullaan sekä keskustan Juha Sipilän että kokoomuksen Petteri Orpon puheet joukoilleen, molemmat valitaan myös virallisesti jatkamaan puolueidensa johdossa. Voit seurata kokousten kohokohtia suorana: kello 10.00 Keskustan Juha Sipilän poliittinen katsaus kello 10.00 Kokoomus valitsee puheenjohtajansa kello 13.45 Kokoomuksen puheenjohtajan linjapuhe kello 15.00. Keskustan puheenjohtajan valinta näytetään TV1:llä suorassa Puolueet koolla -lähetyksessä, jota voi seurata myös Yle Areenassa.

Toisen hiusten letittäminen on kielletty, samoin elokuvat arkisin – ankaran kurin päihdehoitola naisille tekee kovaa tulosta

Päihdehoitola Tuhkimon asiakkaat luopuvat vapaudestaan päästäkseen eroon päihteistä. Asiakkaita on laidasta laitaan, mutta yhteistä heille on, että naisen päihdeongelma on edelleen tabu.

Päihdehoidon päiväkirja.
Tanja Perkkiö / Yle

Nettikasinot ja lempeä ilmasto houkuttelevat suomalaisnuoria töihin Maltan saarelle

Välimeren saarella vietetään välivuotta, nautitaan mukavasta ilmastosta tai etsitään uutta reittiä työelämään. Helsinkiläinen Teemu kyllästyi, myi kaiken ja lähti Maltalle. Malta myöntää toimilupia rahapelifirmoille, joiden toiminta on Suomessa kiellettyä. Työsuhde-etuina niillä on tarjota aurinko ja pulahduslämpöinen Välimeri.

Teemu Maarela
Teemu Maarelan kotoa on lyhyt matka Välimeren rantaan.Jari Kovalainen / Yle

Maailman johtajat puhuvat naisten asemasta G7-kokouksessa

Johtavien teollisuusmaiden G7-kokous jatkuu tänään Kanadan Quebecissa. Valtiojohtajat keskustelevat aamupäivällä naisten asemasta. Tämän keskustelun jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistuu. Jäljelle jäävät pohtivat ratkaisuja ilmastonmuutoksen, energiantuotannon ja valtamerten saastumisen ongelmiin. Eilen kokous pui talouskiistoja, mutta mainittavia edistysaskeleita ei tiettävästi saatu aikaan.

Presidentit Trump ja Macron  Kanadan Quebecissa 8. keskuuta 2018.
EPA

Sadetta pohjoiseen, lounaassa lämpimintä

Sää on tänään yön jäljiltä ainakin aamulla viileähkö, mutta päivän mittaan lämpötila nousee jo melko hyviin lukemiin. Lämpimintä on lounaassa, muualla jäädään 15 lämpöasteen alapuolelle. Lue lisää Ylen meteorologin ennusteesta täältä.

Sääennuste lauantaille 9. kesäkuuta.
Sääennuste lauantaille 9. kesäkuuta.Yle