Toivon pilkahdus Afganistanissa – Taliban suostui tulitaukoon

Afganistanin hallituksen tulitaukoehdotus ei koske Isis-järjestöä.

Taliban
Afganistanilainen sotilas Jalalabadissa 8. kesäkuuta.
Afganistanilainen sotilas Jalalabadissa 8. kesäkuuta.Ghulamullah Habibi / EPA

Afganistanissa toimiva ääri-islamilainen Taliban-järjestö on hyväksynyt maan hallituksen esittämän tulitauon. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Afganistanin sotivat osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen sotatoimien keskeyttämisestä.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani esitti torstaina viikon mittaista tulitaukoa, johon ei sisältyisi mitään Talibanille osoitettuja ehtoja. Ehdotus ei koske Afganistanissa toimivaa Isis-terroristijärjestöä.

Tänään lauantaina Taliban ilmoitti suostuvansa kolme päivää kestävään tulitaukoon. Taliban huomautti, että se lopettaa iskunsa hallituksen joukkoja vastaan, mutta ei Afganistanissa olevia ulkomaisia joukkoja vastaan.

Ghanin ehdotus oli seurausta islamilaisten johtajien tekemästä vaatimuksesta lopettaa itsemurhapommitukset. Osapuolet ovat julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan myös neuvotelleet tulituosta jo pitkän aikaa. Taliban on tosin kiistänyt neuvottelevansa.

Yhdysvaltain Afganistanissa olevat joukot ilmoittivat kunnioittavansa tulitaukoa.

Tulitauko on ajoitettu turvaamaan muslimien Eid-juhlaa, jota vietetään ramadan-paastokuukauden päättymisen kunniaksi. Toistaiseksi on epäselvää, milloin tulitauko täsmälleen ottaen alkaa.

Afganistanin Taliban kärsi pahoja tappioita, kun Yhdysvaltain johtama liittouma toi maahan enimmillään 140 000 sotilasta. Nyt määrä on vain muutama prosentti tästä ja Taliban on päässyt jälleen levittäytymään. Talibanin arvellaan olevan aktiivinen noin 70 prosentissa Afghanistanin alueesta, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AP