1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alko

Kokoomusväki hyväksyi: Alkon yksinoikeus viinan myyntiin purettava lähivuosina asteittain

Kokoomuksen puoluekokous Turussa hyväksyi perjantaina aloitteen, jonka mukaan Alkon yksinoikeus myydä viinejä ja viinoja lakkautetaan vähitellen.

Alko
Asiakas Alkossa.
Kokoomuksen puoluekokous haluaa purkaa Alkon yksinoikeuden viinien ja väkevien myyntiin.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Turkuun kokoontunut kokoomusväki ehti jo perjantaina puoluekokouksessa hyväksyä aloitteita uusiksi puolueen linjauksiksi. Yksi hyväksytyistä aloitteista oli Alkon monopolin purkaminen.

Kokoomuksen linjaksi tuli siis, että puolue ajaa tulevaisuudessa viinien ja viinojen myynnin laajentamista ruokakauppoihin. Vuonna 2016 puoluekokous linjasi, että viinien myyminen ruokakaupoissa pitäisi sallia.

Kokoomuksen mielestä Alkon yksinmyyntioikeuden perustelut, terveyden suojelu ja yleisen järjestyksen turvaaminen, ovat menettäneet merkityksensä.

Aloitevastauksen mukaan Alkon kautta kulkee jatkuvasti yhä vähäisempi osuus kulutetusta alkoholista. Puolueen näkemyksen mukaan nuorten alkoholinkäyttö on kehittynyt terveempään ja kohtuutta arvostavaan suuntaan.

Vahvat oluet ja lonkero tulivat ruokakauppoihin tammikuussa

Aloitevastauksen mukaan alkoholin kokonaiskulutus ei lisääntynytkään, vaikka kauppojen aukioloaikoja laajennettiin. Vahvojen oluiden ja lonkeroiden myynnin aloitus tänä vuonna ruokakaupoissa ei vastauksen mukaan näytä aiheuttaneen kulutuspiikkiä.

Eduskunta päätti viime joulukuussa sallia vahvojen oluiden ja lonkeroiden myynnin ruokakaupoissa. Päivittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nostettiin 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Laki tuli voimaan tammikuussa.

Kokoomus olisi valmis lähivuosina vapauttamaan vaiheittain kaikkien alkoholijuomien myynnin muuallakin kuin Alkoissa.

– Valtion vähittäismyyntimonopolin ylläpidosta voidaan lähivuosina hallitusti ja suunnitelmallisesti luopua ja vapauttaa luvanvaraiseen vähittäismyyntiin vaiheittain kaikki juomaryhmät, perusteli kokoomuksen puoluehallitus puoluekokoukselle aloitteen hyväksymistä.

Lue lisää:

Analyysi: Petteri Orpo kukitetaan pääministeriehdokkaaksi, mutta sote-kiirastuli ei siihen pääty

Lue seuraavaksi