Petteri Orpo jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana — "Kestämme sen, ettei kaikki ole samaa mieltä"

Orpolla ei ollut vastaehdokkaita kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa.

Kansallinen Kokoomus
Petteri Orpo puhui puoluekokouksessa Turussa 9. kesäkuuta 2018.

Kokoomuksen puoluekokous on valinnut puheenjohtaja Petteri Orpon jatkokaudelle. Orpolla ei ollut vastaehdokkaita puheenjohtajavaaleissa.

— Kestämme sen, ettemme kaikki ole kaikesta samaa mieltä. Meitä ei saa lommoille. Teemme asioita aina yhdessä, Orpo sanoi esittelypuheenvuorossaan.

Orpo viittasi puheellaan siihen, että puolueen sisällä on ollut erimielisyyksiä sote-uudistuksesta. Osa kokoomuksen eduskuntaryhmästä vastustaa uudistusta ja Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on profiloitunut uudistuksen kritisoijana.

Orpo asetti puolueensa tavoitteeksi pääministeripuolueen aseman seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, jotta puolue voi kantaa "vastuuta".

Orpo syrjäytti Alexander Stubbin kokoomuksen johdosta kaksi vuotta sitten Lappeenrannassa. Orpo pitää varsinaisen linjapuheensa iltapäivällä, jolloin hänen odotetaan ottavan kantaa myös sote-uudistukseen.

Kokoomuslaiset pääsevät äänestämään varapuheenjohtajista sunnuntaina. Puolue valitsee kolme varapuheenjohtajaa ja ehdolla ovat muun muassa Sanni Grahn-Laasonen, Janne Sankelo, Antti Häkkänen ja Mari-Leena Talvitie.

Puolueiden varapuheenjohtajat edustavat puoluetta varsinkin maakunnissa, mutta tehtävä ei ole täysin symbolinen. Varapuheenjohtajat pääsevät mukaan hallitusneuvotteluihin ja heillä on hyvät asemat ponnistaa hallitukseen ministereiksi.