Juha Sipilä jatkaa keskustan johtajana: "Vahva keskusta tulee keskeltä ohi" – Hannakaisa Heikkinen nousi varapuheenjohtajaksi, Riikka Pirkkalaisesta puoluesihteeri

Keskustan johtoon tuli naisenemmistö: Katri Kulmuni ja Juha Rehula jatkavat varapuheenjohtajina ja puoluesihteeriksi valittiin selvin luvuin Riikka Pirkkalainen. Antti Kurvinen putosi täpärästi varapuheenjohtajan paikalta.

Juha Sipilä
Juha Sipilä

Juha Sipilä valittiin neljännen kerran keskustan puheenjohtajaksi Sotkamossa keskustan puoluekokouksessa lauantaina.

Sipilä sai äänivyöryn, 2053 ääntä. Tosin haastajiakaan ei juuri ollut, Sipilän ainoa haastaja, puoluejohtoa kritisoinut kotkalainen poliisi ja kaupunginvaltuutettu Vesa Levonen sai äänestyksessä 19 ääntä.

Sipilän katse on jo seuraavissa vaaleissa.

–Tulette näkemään, että vahva keskusta tulee keskeltä ohi, Sipilä sanoi heti valinnan varmistuttua.

–Te tunnette minut, minä tunnen teidät. Tämän joukkueen kipparina minulle ei kelpaa mikään muu kuin voitto seuraavissa vaaleissa.

Hän syytti viime hallitusta siitä, että uudistusten tekemisen ja velkasuhteen taittamisen sijaan tulikin 100 000 työtöntä.

– Sinipunavihreä hallitus on näyttönsä antanut viime kaudella. Suomella ei ole varaa samanlaiseen hallituskauteen, Sipilä sanoi.

Keinot eduskuntavaalien voittoon löytyvät Sipilän mukaan aamupäivällä esittellystä luottamuksen apilasta ja sen neljästä peruspilarista.

–Siinä keskustalla on toimivat ratkaisut 2020-luvun suuriin kysymyksiin. Olemme osaavan talouden, realististen henkilöiden puolue. Olemme huolenpidon ja vastuunkantamisen puolue.

Akkavalta: Heikkinen, Kulmuni ja Pirkkalainen

Sotkamon puoluekokouksessa on yhteensä lähes 4000 kokousvierasta. Heistä 2166 on virallisia puoluekokousedustajia.

Varapuheenjohtijaksi valittiin kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen, torniolainen Katri Kulmuni ja hollolalainen Juha Rehula. Kulmuni sai 1671 ääntä, Heikkinen 1345 ja Rehula 1226.

Uudelleen valittu Katri Kulmuni ilahtui uudesta käänteestä, puolueen johdossa on nyt kolme naista. Tähän asti Kulmuni on ollut keskustajohdon ainoa nainen.

–Meillä on nyt akkavalta puolueen johdossa, keskustan kenttäväki on viisas ja tämä on upea porukka, Kulmuni iloitsi.

Puheenjohtajiston uusi nimi, Hannakaisa Heikkinen, on Pohjois-Savosta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana marinoitunut mutkistuneen sote-uudistuksen valmistelussa. Heikkinen pyrki varapuheenjohtajaksi toista kertaa, hän jäi viime vaaleissa hiuksenhienosti 13 äänen päähän valinnasta.

Heikkisen mukaan keskustan kannatus saadaan nousuun kolmella avainsanalla.

–Luottamus, rohkeus, tahto. Kannatuksessa on aina ennen kaikkea kyse luottamuksesta, Heikkinen sanoi.

Ylen kannatusmittauksissa keskusta on jäänyt tänä vuonna kolmanneksi. Tällä viikolla suosio nousi 17,6 prosenttiin.

Tärkeää olisi nyt Heikkisen mukaan nyt parantaa näkyvyyttä, siitä on tullut palautetta myös kentältä.

–Montaa harmittaa, että keskustelua käydään nyt vain oikeiston ja vasemmiston välillä.

.

Hannakaisa Heikkinen
Hannakaisa HeikkinenMartti Kainulainen / Lehtikuva

Juha Rehula myönsi jännittäneensä puheenjohtajavaalia ennen äänestystä. Se ei ollut ihan turhaa, sillä vaali meni täpäräksi. Varapuheenjohtajistosta putosi niukasti kansanedustaja Antti Kurvinen, joka sai vain 26 ääntä Juha Rehulaa vähemmän.

Viides ehdokas, Mikkelin kaupunginvaltuutettu Pekka Pöyry sai 474 ääntä.

–Kiitollinen olo, että saan olla tässä joukkueessa, Rehula summasi.

Riikka Pirkkalaisesta puoluesihteeri

Puoluesihteeriksi valittiin perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon erityisavustaja Riikka Pirkkalainen. Hän on muun muassa toiminut Pohjois-Savon piirin puheenjohtajana.

Pirkkalainen voitti selvin lukemin, hän sai 1562 ääntä, toinen puoluesihteeriehdokas, Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala 532 ääntä.

Nykyinen puoluesihteeri Jouni Ovaska ei hakenut jatkokautta.

Riikka Pirkkalainen ja Jirka Hakala
Riikka Pirkkalainen ja Jirka HakalaMartti Kainulainen / Lehtikuva