1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petro Porošenko

Ukrainan Porošenko ja Venäjän Putin keskustelivat vangeista – puheissa esillä vankien vaihto?

Ukrainan ja Venäjän presidentit olivat puhuneet puhelimitse.

Petro Porošenko
Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.Christophe Ena / AFP

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on pyytänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinia vapauttamaan ukrainalaisia "poliittisia vankeja".

Venäjän uutistoimisto Tass kertoi lauantaina, että Kreml oli vahvistanut presidenttien puhuneen puhelimessa vangittujen ukrainalaisten ja venäläisten tilanteesta. Kremlin mukaan keskusteluissa olivat itäisen Ukrainan tilanne sekä Minskin sopimukset.

Uutistoimisto AFP:n mukaan presidentit olivat keskustelleet vankien vaihdosta. Ukrainan Porošenko oli korostanut erityisesti syömälakossa olevien ukrainalaisvankien vapauttamista. Venäjän Putin oli myös vaatinut venäläisten journalistien vapauttamista Ukrainassa, kertoo Tass.

Venäjän mukaan maat olivat sopineet viranomaiskäynneistä vangittujen luokse kummassakin maassa.

Venäjällä oikeus tuomitsi esimerkiksi maanantaina ukrainalaisen toimittajan Roman Suštšenkon vankeuteen vakoilusta.

Venäjän valtion uutistoimiston Ria Novostin toimittaja Kirill Vyšinski puolestaan odottaa maanpetosoikeudenkäynnin alkua Ukrainassa.

Lisäksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö vetosi maanantaina Venäjään, että se vapauttaisi 20 vuoden tuomion saaneen ukrainalaisen Oleh Sentsovin. Sentsov aloitti viime kuussa syömälakon.

Jalkapallokisoilla vaikutusta?

Putinin ja Poroshenkon puhelinneuvottelu järjestettiin vain päiviä ennen kuin Venäjän isännöimät jalkapallon MM-kisat alkavat.

Elokuvaohjaaja Sentsovin tukijat ovat korostaneet, että tämä on valmis kuolemaan nälkään vankilassa. Jos näin käy jalkapallon MM-kisojen aikana, Venäjän maine saa uuden tahran.

Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit tapaavat maanantaina Berliinissä, missä neuvotteluissa ovat mukana myös Saksa ja Ranska. Neuvotteluissa on tavoitteena saada elvytettyä Itä-Ukrainan rauhanprosessi.

Lähteet: AFP, STT, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi