Trump ja Kim tapaavat merirosvojen saarella – Singapore kuittaa luottokortittomien pohjoiskorealaisten hotellilaskut

Singapore valmistautuu tiistain huippukokoukseen massiivisin turvatoimin. Trumpin ja Kimin tuleva tapaamispaikka on ollut jo muutaman päivän ajan suljettuna ulkopuolisille.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Tv-kuvaaja tapaamispaikalla
Tv-kuvaajia St Regis -hotellin edustalla Singaporessa 9. kesäkuuta. Kim Jong-un seurueineen majoittuu St Regisissä.Wallace Woon / EPA

SINGAPORE Lämpömittari näyttää +33 celsiusastetta. Kameran linssi höyrystyy auttamatta, farkut imeytyvät kiinni reisiin.

Donald Trump ja Kim Jong-un ovat tiistaina ilmastoiduissa sisätiloissa, mutta heidän ulkona odottavilla turvamiehillään ja sadoilla kuvaajilla on tuskaiset oltavat.

Trump ja Kim tapaavat silloin Capella-hotellissa Singaporen Sentosan saarella. Hotelli on varattu pelkästään kokousväen käyttöön. Turvamiehet eivät ole enää muutamaan päivään päästäneet ulkopuolisia kiinteistön porttia lähemmäs.

Singaporen kaupunkikuvaa.
Singapore valittiin Trumpin ja Kimin tapaamisen paikaksi useasta eri vaihtoehdosta.Mika Hentunen / Yle

Hotellilasku Singaporen veronmaksajille

Portin Capella-kyltin ympärillä pyörii valokuvaajia, jotka kärkkyvät kuvaa Trumpin ja Kimin delegaatioiden saapumisesta. Vielä monin verroin enemmän kuvaajia on Singaporen keskustassa St. Regis -hotellin edustalla, sillä Kim joukkoineen asustaa siellä.

Singaporen keskustan turvatoimet ja liikennejärjestyt ovat mittavat, sillä myös Trumpin delegaatio asuu tiettävästi lähellä keskustaa Shangri-La-hotellissa.

Pohjoiskorealaisilla ei talouspakotteiden takia ole luottokortteja, joten loistohotellin huoneet maksaa Singaporen hallitus eli kaupunkivaltion veronmaksajat.

– Onhan se hyvä asia, että he voivat tavata täällä. Mutta sitä en kyllä ymmärrä, miksi meidän pitää huolehtia Pohjois-Korean valtuuskunnan laskuistakin, keskustan kiireisellä Orchard Roadilla liikkuva Sandra-niminen rouva miettii. Hän ei halua sukunimeään julki.

Trump-Kim Burgerin mainos.
Myös Si​ngaporen ravintolat ovat valmistautuneet huipputapaamiseen.Mika Hentunen / Yle

Mielenosoitukset tukahdutetaan alkuunsa

Singapore valikoitui huipputapaamisen järjestäjäksi useista vaihtoehdoista. Se on hyvissä väleissä Yhdysvaltain kanssa ja kuuluu niihin harvoihin paikkoihin, joissa Pohjois-Korealla vielä on virallinen edustusto. Kimin kerrotaan aiemmin vierailleen kaupungissa usein.

Singapore on autoritäärinen yhteiskunta, jossa vallitsee ankara kuri ja järjestys. Se sopii Trumpille ja Kimille. Singaporen hallitus on kertonut, ettei se suvaitse mielenosoituksia eikä muita historiallista tapaamista häiritseviä tapahtumia kaduilla.

Capella-hotellin sisäänkäynti.
Huipputapaaminen järjestetään Capella-hotellissa, jonka kylttiä lähemmäs ulkopuoliset eivät pääse. ​Mika Hentunen / Yle

Laivakaappauksia ja joukkosurmia

Sentosan saari oli yksi monista paikkavaihtoehdoista Singaporessa. Trumpin erikoislähettiläät kävivät viime kuussa tarkistamassa paikat ja mieltyivät siellä sijaitsevaan viiden tähden Capella-hotelliin.

500 hehtaarin kokoinen Sentosa yksi Singaporen muodostavista kaikkiaan 63 saaresta. Siellä on hotellien lisäksi hiekkarantoja, loisteliaita asuntoja, golfkenttiä sekä Universal Studios -yhtiön teemapuisto.

Näkymä jalkapallokentän laidalta.
Jalkapallo ja tuleva Trumpin ja Kimin huipputapaaminen ovat singaporelaisten tämän hetken suurimmat kiinnostuksen aiheet.Mika Hentunen / Yle

Saarella on synkkä historia. Se tunnettiin aiemmin nimellä Pulau Blakang Mati, mikä tarkoittaa suomeksi "saarta kuoleman tuolla puolen". Nimi viittaa saarelta käsin toimineisiin merirosvoihin, jotka vuosisatojen ajan hyökkäsivät sieltä Kiinasta ja Intiasta seilanneiden laivojen kimppuun.

Japani valtasi Singaporen Britannialta toisen maailmansodan aikana vuonna 1942, ja japanilaiset perustivat Sentosan saarelle vankileirin. Silloin hiekkarannat olivat lukuisten joukkosurmien näyttämöinä.

Merirosvoteemainen leikkipaikka Sentosan saarella.
Sentosan saaren hiekkarannat ja vapaa-ajanviettopaikat ovat Singaporen vetonauloja.Mika Hentunen / Yle