Kuningattaren syntymäpäiväparaatissa nähtiin uusi vivahde – ensimmäisen kerran riveissä turbaanipäinen sotilas

Uskonnoltaan sikhi brittisotilas sai luvan osallistua paraatiin omassa päähineessään.

Juhlaparaati
Turbaanipäinen kaartilainen marssi paraatissa
Turbaanipäinen kaartilainen marssi paraatissa

Lontoossa kuningatar Elisabetin virallisen syntymäpäivän kunniaksi järjestetyssä juhlaparaatissä huomion vei tänä vuonna kaartilainen, joka piti päässään turbaania karhunkarvapäähineen sijaan.

Paraatiin osallistunut 22-vuotias sotilas on uskonnoltaan sikhi. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Charanpreet Singh Lall halusi turbaania pitämällä kannustaa kaikkia ihmisiä menemään asepalvelukseen Britanniassa huolimatta heidän taustastaan ja uskonnostaan.

– Toivon, että ihmiset paraatia katsellessaan ajattelevat asiaa ja näkevät sen muutoksena historiassa, sanoi Sing Lall. Hän pitää kunniana saada osallistua paraatiin erilaisessa päähineessä ja toivoo muidenkin ajattelevan niin.

Singh Lall on syntynyt Intiassa Punjabissa ja muuttanut perheensa kanssa vauvaikäisenä Britanniaan. Leicesterista kotoisin oleva Singh Lall meni armeijaan vuonna 2016.

Trooping the Colour -paraati järjestetään joka vuosi kesäkuussa hallitsijan virallisena syntymäpäivänä. Tänäkin vuonna paraatin katseluun osallistui myös koko kuninkaallinen perhe.

Kuningatar Elisabetin oikea syntymäpäivä on huhtikuussa. Kuningatar täytti 92 vuotta 21. huhtikuuta.

Syvästi Britannian historiaan nojaavassa paraatissa marssii noin 1 000 sotilasta.

Mukana kettu ja uusin herttuatar

Prinssi Harryn amerikkalaisvaimo Meghan Markle, nykyisin Sussexin herttuatar, oli myös ensimmäistä kertaa juhlaparaatissa mukana.

Sussexin herttuapari meni naimisiin kolme viikkoa sitten. Nuoripari ajeli jälleen hevosten vetämillä vaunuilla ja vilkutteli yleisölle pienen matkan ajan Buckinghamin palatsista paraatikentälle.

Sussexin herttuapari 9. kesäkuuta.
Sussexin herttuapari 9. kesäkuuta.EPA / STRINGER

Viime vuonna Suomessa lentonäytöksessä käväissyt Red Arrows - Kuninkaallisten ilmavoimien taitolentoryhmä värjäsi taivaalle punaista, valkoista ja sinistä savua lentäessään paraatin aikana Buckinghamin palatsin yli.

Daily Mail -lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) lisäksi paraatissa nähdystä ketusta. Kettu oli käväissyt paraatikentällä ja jolkotellut sotilaiden perässä.

Suosittua paraatia seurataan ympäri maailman. Sen kerrotaan kiinnostaneen miljoonia televisokatsojia.

Korjattu 20:32: Paraati järjestetään vuosittain kesäkuussa hallitsijan virallisena syntymäpäivänä, ei kuningatar Elisabetin huhtikuisen syntymäpäivän kunniaksi.

Lähteet: AP, Reuters