Hyppää sisältöön

Näissä laneissa ei pelata, vaan ommellaan ilman lapsia vaikka yöhön asti – Katso kuvat Suomen ensimmäisistä isoista ompelulaneista

Historian ensimmäisten ompelufestivaalien kävijät raahasivat saumurit ja ompelukoneet Espooseen Rovaniemeltäkin asti.

Ompelulaneihin osallistui lauantaina 40 ompelijaa. Koneet surisivat aamukymmenestä yöhön yhteen asti. Kuva: Toni Määttä / Yle

Moni on saattanut hieraista silmiään Espoon Suurpellossa tänä viikonloppuna, kun on nähnyt useamman nuoren naisen raahaavan ompelukonetta ja saumuria tyhjälle, kesälomaa viettävälle koululle.

Käynnissä on ollut Suomen historian ensimmäiset ompelufestivaalit.

Johanna Riskilä tuli suuriin ompelulaneihin Rovaniemeltä asti. Laneissa valmistui ainakin kassi. Kuva: Toni Määttä / Yle

Perjantaista sunnuntaihin kestävä festivaali on ollut täynnä erilaisia ompelukursseja, kangasmyyntiä, luentoja ja lanit.

Mitkä lanit?

Ompelulanit tarkoittaa ompelutapahtumaa, johon jokainen tuo omat koneet, tarvikkeet ja kankaat mukanaan, ja ompelee yhdessä muiden kanssa.

Laneja on perinteisesti ollut vain tietokonepelien puolella. Tietokonepalaajat ovat kokoontuneet laneissa yhteen ja pelanneet yhdessä tilassa samassa lähiverkossa. Lähiverkko on englanniksi local area network, eli LAN. Lanit ovat suomen kieleen tullut muunnos englannin kielen sanasta.

Espoolainen Pasi Heiskanen ehti tehdä ompelulaneilla ainakin päällään olevan puseron sekä sähkökirjalle tarkoitetun pussukan. Kuva: Toni Määttä / Yle

Ompelua aamusta yöhön

Espoon Suurpellossa laneille osallistujat ovat perjantaista sunnuntaihin saaneet ommella aamukymmenestä yöhön yhteen.

Tässä ajassa on valmistunut lukuisia mekkoja, puolihameita, toppeja, kasseja ja lapsille vaatteita.

Järjestäjän Ommel ry:n mukaan osa olisi halunnut aloittaa aamulla jo aiemmin.

– Monella ei ole kotona apua ompelussa ja kaavojen sovittamisessa. Täällä laneissa on 39 muuta, joilta voi pyytää apua ja kysyä neuvoa, Ommel-festivaalin järjestäjä ja Ommel ry:n puheenjohtaja Jenni Salminen sanoo.

Ompelufestivaaleilla oli myynnissä paljon suomalaista trikoota. Lanittajat saattoivat valita mieleisiään kankaita. Kuva: Toni Määttä / Yle

Ensimmäiset isot ompelulanit

Ompelulaneja on järjestetty jo aiemmin kavereiden kesken ympäri Suomen, mutta nyt ensimmäisillä ompelufestivaaleilla isompi joukko on mahtunut yhtä aikaa ompelemaan.

Osallistujat näyttivät viihtyvän ja nauttivan.

Kaiken kaikkaan Ommel-festivaaleilla on ollut kumpanakin päivänä noin tuhat kävijää. Järjestäjien mukaan kävijämäärä ylitti odotukset.

– Tapahtumalle näyttää olevan tarvetta, sanoo Jenni Salminen.

Uusien kotimaisten trikookankaiden esiinmarssi on Jenni Salmisen mukaan suuri syy siihen, miksi ompeleminen kiinnostaa uudella tavalla.

– Ei haluta ostaa muutaman euron vaatteita kaupasta, vaan halutaan ostaa kankaita, joiden alkuperä tiedetään, Salminen kertoo.

Nuorten naisten juttu

Laneihin osallistui lauantaina 39 naista ja yksi mies. He olivat järjestäytyneet koululuokkien pöydille ompelemaan.

Suurin osa lanien osallistujista oli nuoria naisia.

Daria Virrankari iloitsi ompelulaneista, koska kerrankin oli omaa aikaa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Aika monella on järjestäjän mukaan pieniä lapsia kotona. Niin myös espoolaisella Daria Virrankarilla.

– Kotona on aina pieni lapsi helmoissa. On tosi kiva, kun täällä voi vain ommella ja nauttia aikuisten seurasta, juhlamekkoa itselleen ompeleva Virrankari sanoo.

Virrankarin mukaan Ommel-festivaaleilla saa paljon vertaistukea ja tekemistä riittää.

– Onhan nämä aivan mielettömät festivaalit. Tämä yhteisöllisyys on parasta, että on samanhenkisiä ihmisiä. Kesän kohokohta, Virrankari sanoo.