Trump G7-kokouksessa: "Jos kauppasota syttyy, tulette häviämään tuhatkertaisesti"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi G7-tapaamisen olleen toisaalta onnistunut mutta samanaikaisesti hän uhkaili kauppasodan mahdollisuudella.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump G7-maiden kokouksessa Kanadassa.
Presidentti Donald Trump G7-maiden kokouksessa Kanadassa.Clemens Bilan / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi, että jos teollisuusmaiden välille syttyisi kauppasota, muut maat tulevat häviämään.

–Tulette häviämään tuhatkertaisesti, sanoi Trump tiedotustilaisuudessa.

Trump osallistui G7-maiden johtajien kokoukseen Kanadassa.

Trump kertoi ehdottaneensa tullivapautta G7-maiden välille. Hän ei kuitenkaan esittänyt konkreettista ehdotusta.

Samalla hän puolusti päätöstään määrätä tuontitullit Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille. Hänen mukaansa niitä ei tarvittaisi, jos muut maat kohtelisivat Yhdysvaltoja kansainvälisessä kaupassa oikeudenmukaisesti.

– Olemme kuin säästöpossu, jota muu maailma on ryöstänyt.

Toisaalta Trump kuvaili tapaamista onnistuneeksi.

Yhteinen lausuma tekeillä

Trump lisäksi vakuutti suhtautuvansa myönteisesti ajatukseen Venäjän paluusta G8-ryhmään. G7-maista ainoastaan Italia kertoi lauantaina kannattavansa ajatusta.

Myös Venäjä tyrmäsi lauantaina ajatuksen paluusta jäseneksi. Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä on hyvin tyytyväinen saadessaan työskennellä laajemman G20-ryhmän puitteissa.

Trump niin ikään sanoi, että G7-maat ovat sitoutuneet Iranin ydinvoimapyrkimysten valvomiseen.

Ranskalaislähteen mukaan G7-maat aikovat julkistaa yhteisen julkilausuman kokouksen päätteeksi. Sen odotetaan linjaavan ympäristöasioista ainakin sen, että Yhdysvallat on eri mieltä kuuden muun maan kanssa.

Ranska odotti, että tekeillä oleva yhteisen lausuman teksti tukisi kauppasuhteissa nykyisen kaltaisia monenvälisiä sopimuksia Trumpin haluamien kahdenvälisten kauppasuhteiden sijaan.

Saksa julkaisi kuvan G7-kokouksesta, jossa on G7-maiden johtajia.
Kanadan G7-kokouksesta otettu kuva on saamassa ikonisen aseman.Jesco Denze / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi ennen lausuman julkistamista, että se "ei tule ratkaisemaan kaikkea". Macronin mukaan maat aikovat jatkaa työtä seuraavien kuukausien aikana.

"Tiedän minuutissa onko Kim tosissaan"

Presidentti kommentoi myös tulevia neuvottelujaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Hän lähti suoraan Kanadan kokouksesta kohti Singaporea, jossa tapaaminen on määrä olla ensi viikon alussa.

– Tiedän yhdessä minuutissa, onko Kim tosissaan (aseiden riisumisen suhteen), kertoi Trump. Hän vakuutti, että ei jatka keskusteluja jos huomaa, ettei Kim ole tosissaan.

Trumpin mukaan Singaporen tapaaminen on "ainutkertainen mahdollisuus" rauhaan Pohjois-Korean kanssa. Trump sanoi olevansa tyytyväinen Pohjois-Korean toimintaan ydinasekysymyksessä.

Lähteet: Reuters, STT, AFP