1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö kokoomuksen Nato-haluista: Mikään ei ole muuttunut

Että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua, presidentti sivalsi.

Sauli Niinistö
Presidenttipari saapuu Kultarantaan.

Presidentti Sauli Niinistö joutui Naantalissa tervetulotoivotusten jälkeen vastaamaan muutamaan kansainvälistä politiikkaa koskevaan kysymykseen.

Paikalla ollut media käytti tilaisuuden hyväkseen ja tivasi Niinistöltä kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Pontimena kyselyille oli kokoomuksen puoluekokouksessa kerrottu puolueen Nato-kanta: kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Sitä pitäisi hakea vieläpä lähivuosina. Tosin puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan hanke ei ole yksin kokoomuksesta kiinni.

Niinistö toisti olevansa edelleen samaa mieltä Suomen Nato-jäsenyydestä kuin mitä hän on kertonut kannakseen jo kolmissa presidentinvaaleissa. Mikään ei ole hänen mukaansa muuttunut.

– Kokoomus on kolmet eduskuntavaalit käynyt ihan samalla ohjelmalla Naton suhteen kuin mikä kanta on nyt. Vähiten Nato-myönteiset kannat ovat syntyneet kokoomus-pääministerien aikana, Niinistö sanoi.

Niinistö lievästi suivaantuneena mainitsi joidenkin tahojen toivovan presidentin johtajuutta Nato-asiassa.

– Se, että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua, hän kuittasi.

Tulevien Kultaranta-keskustelujen hän kertoi keskittyvän kansainvaliseen järjestykseen, joka hänen mukaansa on viime aikoina hieman "horjahdellut". Niinistö viittasi Pohjois-Koreaan ja Lähi-itään.

Keskusteluihin on tulossa myös YK:n pääsihteeri António Guterres "kansainvälisen järjestyksen suurena hahmona", josta Niinistö oli silminnähden hyvillään.

Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio.
Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio.Jussi Nukari / Lehtikuva

Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien hiljattaisesta tapaamisesta Suomessa Niinistö oli omien sanojensa mukaan ilahtunut – erityisesti tunnelmasta, joka tapaamisissa vallitsi.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeää koko maailmalle, että yhteydenpito nimenomaan suurvaltojen sotilasjohtojen välillä toimii.

Saatiinpa kuulla vielä presidenttiparin toiveet Naantalin-ajaltaan.

– Jos kaikki se, mitä on aikaisempina kesinä koettu taas kerran täyttyy, niin siinä se kaikki on. Siis rauhallista, iloistakin olemista hienossa ympäristössä.

Sama mieltä oli myös rouva Jenni Haukio. Hän toivoi lisäksi vielä lisää aurinkoisia päiviä myös loppukesälle.

Perheen nuorimmainen, Aaro-vauva, oli haastatteluhetken hoidossa.

– Kun hän ei ihan yksin pärjää vielä eikä Lennustakaan siihen hommaan ole, Niinistö kertoi.

Lue seuraavaksi