1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Direktiivi voi tehdä sotamuistoesineistä roskaa, puolustusvoimat haluaa e-urheilun tähtiä ja sää lämpenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies suomalaisessa sotilaspuvussa konepistoolin kanssa.
SA-kuva

Pakottaako EU-direktiivi luopumaan sotamuistoesineistä?

Vielä vuosi sitten aseharrastajat iloitsivat siitä, ettei EU:n asedirektiivillä kokonaan kielletty itselataavien aseiden yksityisomistusta. Nyt Pariisin terrori-iskujen jälkimainingeissa säädetyn direktiivin kansallinen täytäntöönpano tökkii kuin liian täyteen ladattu tussari. Reserviläiset, urheiluampujat ja metsästäjät vaativat sisäministeriön asedirektiiviä koskevaa lakiluonnosta kokonaisuudessaan uudelleen jatkovalmisteltavaksi.

E-urheilun parhaat tahdotaan armeijan Urheilukouluun – huippuhakijoita vain ei löydy

Puolustusvoimat julisti vuosi sitten, että sen Urheilukouluun kaivataan tietokonepelaamisen tähtiä. E-urheilijoita tarvitaan muun muassa kehittämään armeijan simulaattorikoulutusta. Vuotta myöhemmin tulos on laiha: yhtään e-urheilijaa ei ole valittu palvelukseen. Urheilukouluun kelpaavat vain ikäluokkansa huiput, eikä yksikään tällainen e-urheilija ole vielä palvelukseen hakeutunut.

Simulaattori
Ville Välimäki / Yle

Metsäpalstoja myydään yhä enemmän – myös sijoittajat hamuavat niitä

Vaikka Suomi olisikin pudonnut puusta, niin metsän lumo tepsii monin tavoin digiaikanakin. Ehkä siksi metsäpalstat käyvät yhä paremmin kaupaksi. Tilojen koko vaihtelee muutamista hehtaareista kymmeniin. Metsästä ei saa pikavoittoja, mutta maa on kiinteää omaisuutta, joka tarjoaa melko varman tuoton, askaretta ja luonnon antimia.

Tuomo ja Pyry Kangasniemi
Tuomo ja Pyry Kangasniemi käyvät palstallaan vähintään kerran kuukaudessa.Marko Melto / Yle

G7-kokous päättyi hämmennykseen

Johtavien teollisuusmaiden G7-kokous päättyi eilen hämmentyneisiin tunnelmiin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistui kokouksesta jo ennen sen päättymistä, mutta hän oli Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan hyväksynyt kokouksen loppujulkilausuman, joka kannatti vapaata kauppaa. Trump lähetti tuolloin tuohtuneen tviitin, jossa hän sanoi Trudeaun puhuneen tiedotustilaisuudessa epärehellisesti. Trump ilmoitti maansa peruvan hyväksyntänsä julkilausumalle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna G7-kokouksen aamiaisella 9. kesäkuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna G7-kokouksen aamiaisella 9. kesäkuuta.Saul Loeb / AFP

Tänään sunnuntaina sää lämpenee

Sunnuntaina sää lämpenee hieman. Päivästä on tulossa enimmäkseen poutainen, mutta Pohjois-Suomessa sataa paikoin vettä. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste sunnuntaille 10. kesäkuuta.
Sääennuste sunnuntaille 10. kesäkuuta.Yle
Lue seuraavaksi