Hyppää sisältöön

Analyysi: Teinitytön kuolema sysäsi Saksan pakolaiskeskustelun uusille kierroksille – epäilty turvapaikanhakija pääsi livahtamaan takaisin Irakiin

Viranomaisten virheet ovat lisänneet ihmisten huolta maahanmuuton vaikutuksista, vaikka rikostilastojen mukaan Saksa on nyt aiempaa turvallisempi, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kuva: Boris Roessler / AFP

BERLIINI. Jokin raja ylittyi Saksassa tällä viikolla.

Murha oli jo yksin järkyttävä. 14-vuotias teinityttö raiskattiin ja kuristettiin kuoliaaksi. Ruumis jätettiin pusikkoon. Tällä viikolla vahvistui, että ruumis oli 22. toukokuuta kadonneeksi ilmoitetun teinin.

Tapaus on yksittäinen rikos, mutta se osui keskelle Saksan jo muutenkin tulenarkaa keskustelua pakolaispolitiikasta.

Murhasta epäillään Irakista kotoisin olevaa 20-vuotiasta turvapaikanhakijaa, jolle oli jo annettu kielteinen turvapaikkapäätös. Mies oli valittanut päätöksestä ja asui yhä vastaanottokeskuksessa Länsi-Saksan Wiesbadenissa. Hän oli jo aiemmin joutunut tekemisiin poliisin kanssa.

Teinin katoamisen jälkeen epäilty pääsi lentämään Düsseldorfin ja Istanbulin kautta takaisin Irakin Kurdistaniin seitsemän perheenjäsenensä kanssa. Siis siihen samaan maahan, josta perhe kertoi paenneensa ja jonka olosuhteiden vuoksi se haki Saksasta turvapaikkaa.

Perhe matkusti ilmeisesti väärillä matkusasiakirjoilla.

Alkoi mittava operaatio. Pohjoisirakilaiset kurdijoukot ottivat epäillyn nopeasti kiinni Irakissa. Pidätyksestä tiedotti perjantaina poliisin sijaan Saksan sisäministeri Horst Seehofer, mikä kertoo murhan olevan poikkeuksellisen huomion kohteena.

Lauantaina saksalaislehdet kertoivat, että epäiltyä oltiin tuomassa illalla takaisin Saksaan. Irakin viranomaisten mukaan hän on tunnustanut syyllisyytensä.

Poliittinen vahinko ehti kuitenkin jo tapahtua.

Avainsana on Kontrollverlust eli kontrollin menettäminen. Saksassa maahanmuuttovastaiset poliitikot ovat jo pitkään yrittäneet maalata kuvaa, että Angela Merkelin pakolaismyönteinen politiikka on johtanut katastrofiin.

He sanovat Merkelin avanneen ovet reippaasti yli miljoonalle turvapaikanhakijalle vuodesta 2015 alkaen ja sen johtaneen hallitsemattomaan maahantuloon. Turvapaikan hakeminen on kuitenkin kansainvälisesti tunnustettu oikeus.

Maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) johtohahmo Alice Weidel otti heti murhan poliittiseksi välineeksi.

– Mitä sanotte murhatun Susannan vanhemmille, rouva Merkel, Weidel tviittasi ja sanoi viestin yhteydessä olevalla videolla murhan johtuvan vuosien poliittisesti laiminlyönnistä.

Pelko Kontrollverlustista on todellinen, ja yksi syy, miksi AfD ylipäätään nousi ensimmäistä kertaa Saksan liittopäiville viime vuoden vaaleissa.

Epäluuloa viranomaisia kohtaan on lisännyt myös tuore maahanmuuttovirastoa koskeva skandaali. Viraston Bremenin-toimipisteen epäillään myöntäneen noin 1 200 turvapaikkaa ilman perusteita vuosien 2013 ja 2016 välillä.

Nyt muutkin kuin maahanmuuton vastustajat kysyvät, alkaako viranomaisten ote lipsua.

Huolimatta siitä, että rikostilastojen mukaan Saksa on nyt turvallisempi kuin kertaakaan yli 20 vuoteen. Viime vuonna Saksassa rekisteröitiin lähes kymmenen prosenttia edellisvuotta vähemmän rikoksia.

SIlti ihmisten turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Sisäministeri Seehofer sanoi toukokuussa rikostilastojen julkistamistilaisuudessa, että noin 44 prosenttia saksalaisista tuntee olonsa turvattomammaksi kuin vuotta aiemmin.

Yksi syy turvattomuuden tunteeseen on maahanmuuton lisääntyminen, mutta myös se, miten maahanmuutosta puhutaan. Turvapaikanhakijoiden tekemät väkivaltarikokset nousevat usein isosti otsikoihin.

– 14-vuotiaan tytön murha Wiesbadenissa on yksittäistapaus. Mutta tällaiset yksittäistapaukset alkavat nyt kasaantua, kirjoitti sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung. (siirryt toiseen palveluun)

– Kun suuri osa pakolaisista on 14-30-vuotiaita sodasta traumatisoituneita miehiä, väkivalta ei ilmesty tyhjästä, kirjoitti Süddeutsche Zeitung ja jatkoi huolena olevan erityisesti Saksaan tulleiden naiskuva.

– Irakin Kurdistan ei ole vain vapaustaistelijoiden kotimaa vaan myös vanhakantainen kulttuurialue, jossa ympärileikataan tyttöjä: Se kertoo jotain naiskuvasta.

Kommentit nivoutuvat osaksi laajempaa keskustelua siitä, mitä on saksalaisuus ja miten tulijoiden tulee siihen sopeutua. Baijerissa ripustetaan ristejä virastoihin osana poliittista debattia.

Pakolaispolitiikka on jo valmiiksi keskellä murrosta.

Sisäministeri Seehofer haluaa turvapaikkapäätöstä odottavat ihmiset uusiin, niin kutsuttuihin ankkurikeskuksiin. Ensimmäiset avataan kesällä Baijerissa. Vastustajien mukaan keskukset eivät ole sopiva paikka etenkään lapsille.

Angela Merkel peräänkuulutti viikko sitten antamassaan haastattelussa EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa. Hän ehdottaa hakemusten käsittelyä yhteisissä EU-virastoissa unionin ulkorajoilla.

Debatin ylikuumenemisessa on kuitenkin riskinsä. Yksittäiset ihmiset ovat nyt jäämässä poliittisen kiistelyn alle, todettiin Saksan yleisradioyhtiön ARD:n julkaisemassa tv-kommentissa. Termit pakolainen ja rikollinen niputetaan jo liikaa yhteen.

Tapasin tällä viikolla Bremenissä syyrialaisen pakolaisen Maherin, joka ei halunnut esiintyä julkisuudessa koko nimellään. Syynä ei ollut pelko Syyrian hallinnon kostosta.

Hän etsii töitä Saksassa, eikä halunnut että mahdollinen työnantaja löytää jutun googlaamalla ja yhdistää hänet pakolaiseksi. Pakolaisuudesta on tulossa Saksassa negatiivinen leima.

Bremenissä maahanmuuttajia opettava saksalainen Anke Assouroko sanoi epäluulon kasvaneen siksi, että viranomaiset ovat tehneet liikaa virheitä. Bremenissä tulijat on toivotettu tervetulleiksi, mutta skandaalit alkavat jo syödä luottamusta.

– Kun ihmisten hyvä tahto ei saa tarpeeksi tukea viranomaisten toiminnasta, se alkaa loppua.

.
.