Tuhannet ihmiset marssivat pride-kulkueissa ympäri Eurooppaa

Kulkueet sujuivat rauhallisesti, vaikka marssijoita kertyi tuhansia eri puolilla Eurooppaa.

Pride-paraatit
Pride-kulkue Varsovassa
Pride-kulkue VarsovassaAdam Guz / EPA

Eri puolilla Eurooppaa sateenkaariliput liehuivat lauantaina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paraateissa. Puolassa Varsovassa pidetyssä paraatissa vastustettiin myös etnisten vähemmistöjen, naisten ja vammaisten syrjintää.

Paraatit keräsivät tuhansista jopa kymmeniin tuhansiin osanottajiin ympäri Eurooppaa. Varsovan kulkueen järjestäjät arvioivat, että mukana oli jopa 45 000 ihmistä. Latvian Riiassa ”Baltic Pride” –kulkue keräsi jopa 8 000 tasa-arvon puolustajaa ja mukana oli marssijoita jopa Virosta ja Liettuasta.

– Latvia on viimeinen paikka Euroopan Unionissa ihmisoikeuksien suhteen. Latviassa ei ole esimerkiksi arvostusta transihmisiä kohtaan. Siksi ajattelemme, että tämä kysymys on kiireellinen, kommentoi ”Baltic Pride” –kulkueen järjestäjä Kaspars Zalitis AFP:lle.

Roomassa tuhannet marssivat Gay Pride -kulkueessa vain päiviä sen jälkeen, kun maan uusi perheministeri oli aiheuttanut kohun sanomalla, että homoseksuaalisia perheitä "ei ole olemassa".

Rauhallisesti sujuneita pride-kulkueita marssi lauantaina esimerkiksi Italiassa, Kroatiassa, Bulgariassa, Romaniassa, Latviassa ja Puolassa. Suomessa Helsinki Pride järjestetään 25.6.–1.7.2018.

Lähteet: AP, AFP, STT