Aila Peltola näki, kun Kekkonen valittiin presidenttiehdokkaaksi vuonna 1952 – nyt hän palasi muistojen Sotkamoon

Lietolainen Aila Peltola matkusti 66 vuotta sitten keskustan puoluekokoukseen Sotkamoon junalla, bussilla ja laivalla. Nyt hän palasi miehensä kanssa muistojen äärelle. "Olen vain nauttinut Sotkamosta", hän kuvailee.

puoluekokoukset
Aila Peltola.
Lietolainen Aila Peltola keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa sunnuntaina 10. kesäkuuta. Peltola oli jo 60 vuotta sitten Keskustan, silloisen Maalaisliiton, puoluekokouksessa Sotkamossa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Aila Peltola, eläkkeellä oleva biologian ja maantiedon opettaja on taatusti harvinaisuus Sotkamon puoluekokouksessa. Hän saattaa olla ainoa kokousvieras, joka oli paikalla jo silloin, kun keskusta piti Sotkamossa puoluekokouksensa 66 vuotta sitten, vuonna 1952.

Peltola oli 13-vuotias ja pääsi esikoisena isän mukaan viikon mittaiselle matkalle.

– Isä oli erittäin innokas maalaisliittolainen, ja halusi tulla Sotkamoon valitsemaan presidenttiehdokasta, Peltola muistelee.

Sotkamo oli varsin erinäköinen. Hän muistaa suuren kokouspaikan ja salin, johon ehdokkaat marssivat. Yksi heistä oli Urho Kekkonen, joka oli tuolloin 51-vuotias pääministeri.

– Ensimmäisen kerran näin Kekkosen silloin. Muistan kun kokoussaliin marssi pitkä, kalju mies.

Kekkonen valittiin Sotkamossa uudelleen keskustan presidenttiehdokkaaksi, ja seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 1956 hänet valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi.

–Liedossa ja Varsinais-Suomessa ehdittiin järjestää neljässä vuodessa Kekkoselle komeat vaalikampanjat.

Paluu muistojen Sotkamoon

Matka toiselle puolelle Suomea Kainuuseen tuntui 50-luvulla kuin ulkomaanmatkalta. Se kesti kokonaisuudessaan viikon.

Ei ollut suoria bussikuljetuksia tai yksityisautoja. Ensin Peltola matkusti Liedosta Turkuun ja sieltä junalla Lahteen. Matka jatkui Päijännettä pitkin laivalla Jyväskylään. Sitten taas junalla Kajaaniin, ja lopuksi vielä linja-autolla Sotkamoon.

– Upeaa oli, silloinhan eivät lapset useinkaan päässeet minnekään käymään. Muistan Sotkamosta kokouspaikan ja omakotitalon, jossa yövyimme kotimajoituksessa.

Kovin hartaasti ei 13-vuotias Aila jaksanut pitkiä puoluekokouspuheita kuunnella, vaan hän pujahti ovesta kirkonkylää katsomaan.

– Olin sen verran nuori, että menin monet kerrat kylille ovesta ulos, ja palasin katsomaan että vieläkö kokous jatkuu.

Peltola on käynyt miehensä, keskusta-aktiivi Pertti Peltolan kanssa keskustan kokouksissa satunnaisesti. Tänä vuonna mies ehdotti, että he palaisivat muiston kunniaksi Sotkamon. Näin kävi.

Muutos 50-lukuun on jättimäinen sekä Sotkamossa että puoluekokouksessa, Aila Peltola kertoo. Kunta on kehittynyt ja puoluekokouksesta tullut suurtapahtuma.

Peltola on kävellyt pitkin kirkonkylää ja tutkaillut vanhoja paikkoja. Pari puoluekokouspuhettakin taisi mennä ohi korvien.

– Myönnän, että nytkin nautin Sotkamon kirkonkylän katselusta lauantain puheen ajan, hän nauraa.