Pakkosterilisaatio pois translaista ja ikäraja nykyistä alemmaksi sterilisoinneissa – Nämä muutokset kokoomus hyväksyi linjaansa puoluekokouksessa

Yle käy läpi muutoksia, joita kokoomus hyväksyi linjaansa puoluekokouksessa Turussa.

Kansallinen Kokoomus
Petteri Orpo puhui puoluekokouksessa Turussa 9. kesäkuuta 2018.
Petteri Orpo puhui puoluekokouksessa Turussa 9. kesäkuuta 2018.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kokoomus hyväksyi useita linjanmuutoksia puoluekokouksessa Turussa. Suurimmat asiat liittyivät puolueen uuteen periaateohjelmaan, sosiaaliturvamalliin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ohjelmaan.

Näiden lisäksi puoluekokous hyväksyi yksittäisiä aloitteita kuten Alkon monopolin purkamisen. Tästä edes eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen pitää edistää näitä tavoitteita.

Yle listasi muutoksia kokoomuksen linjassa.

1) Alkon monopoli purettava

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi linjan, jonka mukaan kokoomus ajaa tästä eteenpäin Alkon monopolin purkamista. Aloitetta perusteltiin sillä, että Alko ei enää toimi periaatteidensa mukaisesti. Aloitteen mukaan Alko keskittyy osakeyhtiönä voiton tavoittelemiseen, eikä alkoholin käytön rajoittamiseen.

2) Pakkosterilisaatio pois translaista

Kokoomuksen puoluekokouksessa oli useita aloitteita, joilla jäsenyhdistykset pyrkivät muuttamaan translakia. Aloitteissa puututtiin kahteen kohtaan: sukupuolta korjaavien ihmisten pakkosterilisaatioon ja psykiatriseen lausuntoon, jota edellytetään ennen sukupuolen korjaamista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Suomen käytäntöä vuosia ja kokoomuksen mukaan tämä rajoittaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Kokoomus hyväksyi aloitteen ja pyrkii nyt muuttamaan lakia.

3) Sterilisoiminen mahdolliseksi nuorempana

Kokoomus hyväksyi aloitteen, jonka mukaan sterilisaation saa halutessaan jo 25-vuotiaana. Tällä hetkellä ikäraja sterilisaatiolle on 30 ikävuotta.

Tämän lisäksi kokoomus vaatii, ettei aviopuolisoa tarvitse kuulla, kun avioliiton toinen osapuoli haluaa lähetteen sterilisaatioon. Puolue pitää käytäntöä epätasa-arvoisena, kun samanlainen velvoite ei koske ihmisiä, jotka eivät ole avioliitossa.

Kokoomus haluaa poistaa laista myös kohdan, jonka mukaan naisen pitää olla kolmen lapsen äiti, ennen kuin hän voi saada alle 30-vuotiaana lähetteen sterilisaatioon.

4) Naiset mukaan kutsuntoihin

Puoluekokous hyväksyi äänestyksen jälkeen kannan, jonka mukaan kokoomuksen pitää ajaa sukupuolineutraaleja kutsuntoja. Aloitteessa asiaa perustellaan sillä, että suomalaiset eivät pidä sukupuoleen perustuvia kutsuntoja enää oikeudenmukaisena.

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta sanoo myös, että perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella on velvollisuus puolustaa isänmaata.