Pääministeri Sipilä Trumpin G7-sotkusta: "Osa epävarmuuden ketjua kansainvälisten instituutioiden toiminnassa"

Yhdysvaltain presidentti
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Sotkamossa myös johtavien teollisuusmaiden G7-kokousta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi Sotkamossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käytöstä johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksen jälkeen.

Trump ilmoitti yllättäen kokouksen jälkeen, ettei Yhdysvallat sitoudukaan G7-maiden yhteiseen, vapaakauppaa tukevaan julkilausumaan.

– Tämä on osa sitä epävarmuuden ketjua, mitä tässä sääntömääräisessä ja eri kansainvälisten instituutioiden roolissa ja toiminnassa on ollut, Sipilä sanoi Ylelle.

Sipilä toivoi G7-kokouksen jälkeen syntyneen tilanteen selkiytyvän nopeasti.

Lauantain linjapuheessaan keskustan puoluekokouksessa Sipilä kantoi jo huolta kansainvälisen sopimusten noudattamisen kulttuurin heikentymisestä.

Sopimusten ja instituutioiden kunnioittaminen ovat Sipilän mukaan olleet länsimaisen keskinäisen luottamuksen kulmakiviä.

– Maailmaa, kansainvälistä yhteisöä ollaan nyt tietyllä tavalla uudelleen organisoimassa. Kehitys ei ole hyvä, koska arvaamattomuus on lisääntynyt, Sipilä sanoi puheessaan.

Lue lisää:

Tähän kuvaan kiteytyy suurvaltajohtajien välirikko: Merkel ja Trump tuijottavat toisiaan

G7-kokouksen yllättävä päätös: ensin yksimielisyys, sitten Trumpin raivonpurkaus