1. yle.fi
  2. Uutiset

Nobel-voittaja Malala kiittelee G7-maita – tyttöjen koulutukseen luvattiin 3 miljardia

Johtavat teollisuusmaat päättivät panostaa myös muovinkierrätykseen, vaikka Yhdysvallat ja Japani lipesivät rivistä.

Naisten koulutus
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai puhui tammikuussa Maailman talousfoorumin kokouksessa Sveitsin Davosissa.LAURENT GILLIERON / EPA

Lasten koulutuksen puolesta puhunut Nobel-voittaja Malala Yousafzai kiittelee G7-maiden päätöstä tukea kehitysmaiden naisten ja tyttöjen koulutusta miljardeilla.

G7-maat kertoivat lauantaina aikovansa tukea heikossa asemassa ja kriisialueilla olevia tyttöjä ja naisia noin kolmen miljardin dollarin (2,5 miljardia euroa) rahasummalla.

Malala Yousafzain mukaan tuki antaa tytöille toivoa siitä, että heillä voi olla parempi tulevaisuus. Yousafzai kirjoitti asiasta Twitterissä.

– Tämä antaa nuorille naisille kehittyvissä maissa mahdollisuuden jatkaa uraa sen sijaan, että he menisivät aikaisin naimisiin tai tekisivät lapsena töitä.

Yousafzai kiitti erityisesti Kanadan pääministeri Justin Trudeauta asian edistämisestä.

Summa on enemmän kuin mitä naisten asiaa ajavat ryhmät toivoivat tavatessaan Kanadan pääministerin Justin Trudeaun G7-kokouksen aikana. Myös feministiryhmät kiittelivät päätöstä.

Kanada rahoittaa tyttöjen ja naisten koulutusta noin 300 miljoonalla dollarilla.

Päätöstä on pidetty yhtenä ainoista valopilkuista muutoin epäsopuisassa kokouksessa. Johtavat teollisuusmaat julkistivat yhteisen loppulausuman, josta Yhdysvaltojen presidentti irtisanoutui sunnuntaina.

Helpotusta valtamerten tilaan

G7-ryhmä sopi myös lauantain kokouksen loppulausumassaan merten muoviongelman helpottamisesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoivat omissa tiedotustilaisuuksissaan, että tavoitteena on kierrättää kaikki muovit vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi tavoitteena on kehittää muovia korvaavia materiaaleja pakkauksissa.

Merkelin mukaan Yhdysvallat ei halunnut sitoutua määrällisiin tavoitteisiin. Japani puolestaan ei kertonut mitä mieltä se on asiasta.

G7-maista Euroopan maat, Italia, Ranska, Britannia ja Saksa, aikovat pitää kiinni tavoitteista, jotka ovat myös linjassa EU:n nykyisten muovinvähennystavoitteiden kanssa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi