Sveitsissä kansanäänestys on kaatanut rahoitusjärjestelmän mullistuksen

Rahoitusjärjestelmän suuri muutos kaatui Sveitsin kansanäänestyksessä ylivoimaisella enemmistöllä.

rahajärjestelmät
Sveitsin keskuspankki SNB Zürichissä.
Sveitsin keskuspankki SNB Zürichissä.Walter Bieri / EPA

Sveitsissä pidetty kansanäänestys rahaa liikuttavan järjestelmän ainutlaatuisesta muutoksesta on hylätty sunnuntain kansanäänesyksessä. Yli kaksi kolmaosaa äänesykseen osallistuneista vastusti suunnitelmaa muuttaa maan perustulakia niin, että se olisi poistanut yksityisten pankkien mahdollisuuden luoda uutta rahaa sähköisesti myöntämällä luottoja yrityksille ja kuluttajille.

Käytännössä tämä olisi toteutettu vaatimalla yksityisiltä pankeilta vastaava määrä rahavarantoja kuin ne myöntäisivät luottoja. Tämä olisi käytännössä tyssännyt niiden rahan luomisen luottojen avulla.

Samalla maan keskuspankille olisi annettu keskeinen rooli luotottamisessa eli sähköisen rahan luomisessa. Keskuspankki olisi myös voinut suunnata varoja hallitukselle tai rahajärjestelmään.

Sveitsin keskuspankki laskee liikkeelle setelit ja kolikot, mutta uudessa järjestelmässä se olisi säätänyt myös liikkeellä olevan sähköisen rahan eli talletusrahan määrän. Noin 90 prosenttia Sveitsissä olevasta rahasta on muutosta vaativan järjestön mukaan yksityisten pankkien luomaa sähköistä rahaa, loput on joko keskuspankin sähköistä rahaa tai käteistä.

Virallisesta kansänäänestyksen tuloksesta kertoi Sveitsin hallitus uutistoimisto Reutersille. Myös suurin osa Sveitsin 26 itsehallinnollisesta kantonista vastusti aloitetta. Mielipidetiedustelut lupasivat ennakkoon aloitteelle suurempaa tukea.

Vollgeldiksi eli saksaksi täysrahaksi kutsutun kansalaisaloitteen kaatoi huoli siitä, mitä seurauksia järjestelmän käyttöönotolla olisi ollut Sveitsin taloudelle. Äänestäjien lisäksi aloitetta vastustivat sekä Sveitsin hallitus, keskuspankki että maan talouselämä ja suurimmat poliittiset puolueet muutoksen tuoman epävarmuuden takia. Hallitus sanoikin olevansa tyytyväinen kansanäänestyksen tulokseen.

Järjestön huolena rahanluonti luottojen avulla

Kansalaisaloitteen taustalla on yksittäisten sveitsiläisten perustama järjestö, jonka jäsenet ovat huolissaan yksityisten pankkien mahdollisuudesta luoda sähköisesti rahaa luotonannolla, kun niiltä ei vaadita luottoja vastaavia täysiä reservejä keskuspankista.

Liiallisella rahanluonnilla luotonannon avulla yksityiset pankit voivat järjestön mukaan luoda finanssikriisejä, koska keskuspankit tukevat niiden luotonantoa antamalla rahaa jälkikäteen, jos pankkien liiallinen luotonanto uhkaa niiden toimintaa.

Kansalaisaloitteen kannattajien mielestä yksityisten pankkien rahanluonti on finanssikriisien perimmäinen syy ja keskuspankin suurempi rooli parantaisi rahoitusjärjestelmän vakautta. Hankkeen taustalla on myös akateemisia tutkijoita, jotka pitävät rahoitusjärjestelmäuudistusta perusteltuna.

Vaatimukset kansainvälisen finanssijärjestelmän muutoksista kovenivat vuoden 2007-2008 finanssikriisin seurauksena. Muun muassa entinen Englannin keskuspankin pääjohtaja Mervyn King on talouslehti Financial Timesin mukaan vaatinut muutoksia järjestelmään.