Irakissa tuli tuhosi äänestyslipukkeiden varastoa Bagdadissa – äänten uudelleenlaskentaa ei ehditty aloittaa

Maan sisäministeriön mukaan tuli tuhosi yhtä neljästä varastoalueesta.

Irak
Kannellisia äänestyslaatikoita varastoalueen pihalla Bagdadissa.
Kannellisia äänestyslaatikoita varastoalueen pihalla Bagdadissa.Murtadha Ridha / EPA

Tulipalo tuhosi Irakin suurinta äänestyslipukkeiden varastoa sunnuntaina Bagdadissa. Tiettävästi varastossa oli säilössä jopa puolet Bagdadin alueen toukokuun parlamenttivaalien äänestyslipuista.

Palo syttyi varastorakennuksessa muutama päivä sen jälkeen, kun maan parlamentti määräsi vaalien udelleenlaskennan. Äänten uudelleenlaskentaa ei oltu ehditty aloittaa.

Vaalikomission edustaja ilmoitti, että tuli tuhosi muun muassa äänestyskoneita, mutta ei annettujen äänten laatikoita. Sisäministeriötä edustava kenraali Saad Maan kuitenkin myönsi, että myös äänilipukkeiden laatikoita on saattanut palaa.

Maan sisäministeriön mukaan tuli tuhosi vain yhtä neljästä varastoalueesta.

Tulipalon sammutusta Bagdadissa.
Tulipalon sammutusta Bagdadissa.Murtadha Ridha / EPA

Tulipalon syttymistapaa ei saatu heti selville. Uutistoimisto Reutersin mukaan paloa epäillään tahalliseksi ja teon tavoitteena olisi ollut vaalivilppien piilottelu ja peittely.

Irakin parlamentin puhemies Salim al-Jabouri vaati heti sunnuntaina, että parlamenttivaalit on järjestettävä palon vuoksi kokonaan uudelleen. Toukokuun vaaleissa paikkansa menettänyt Salim al-Jabouri pitää tekoa tahallisena.

Irakin viranomaiset eivät ole kommentoineet, pitävätkö he tekoa tahallisena, kirjoittaa puolestaan Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Bagdadia ympäröivässä maakunnassa asuu eniten maan väestöstä ja alueella on yhteensä 71 paikkaa parlamentin 329 edustajasta.

Parlamentti määräsi äänten uudelleenlaskennan sen jälkeen, kun maassa oli herännyt epäilyjä vaalivilpistä. Äänet on tarkoitus laskea uudestaan käsin. Uudelleen laskettavia ääniä on yli 10 miljoonaa.

Viime kuun parlamenttivaaleissa yllätysvoiton sai shiialaisen uskonoppineen Moqtada Sadrin liittouma.

Lue myös:

Tuhoisa varastopalo Irakissa – palon keskellä olevia parlamenttivaalien äänestyslipukkeita yritetään pelastaa

Shiialaisen uskonoppineen liittouma vei voiton Irakin parlamenttivaaleissa

"Irakin vaarallisin mies" palasi politiikan keskiöön – Muqtada al-Sadr sotkee Iranin ja Yhdysvaltain kuviot

Lähteet: Reuters, AFP, STT