1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuuba

Kuuba: Yhdysvaltain diplomaattien sairauden syy on edelleen mysteeri

Yhdysvaltain ja Kuuban asiantuntijat ovat tutkineet tapauksia, mutta syytä ei toistaiseksi ole löytynyt.

Kuuba
Amerikanrauta ajaa Havannassa kohti auringonlaskua.
Kuuban ja Yhdysvaltain suhteet ovat olleet vasta lämpenemässä, mutta tautikohu ei sitä edistä.Nina Svahn / Yle

Kuuban viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina olevansa edelleen epätietoisia syystä Yhdysvaltain diplomaattien outoihin tautioireisiin. Kuuban mukaan syy on mysteeri.

– Kun asiaan erikoistuneet laitokset ja Kuuban ja Yhdysvaltain asiantuntijat ovat tehneet tutkimuksia yli vuoden, voimme vahvistaa, että meillä ei ole mitään uskottavaa tieteellistä selitystä tai hypoteesia, joka oikeuttaisi Yhdysvaltojen vastatoimenpiteet, Kuuban ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Julkilausumassa kuitenkin todettiin, että Kuuba haluaa vahvaa yhteistyötä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa tilanteen selvittämiseksi. Tautitapaukset ovat aiheuttaneet diplomaattista kireyttä maiden välille.

Yli 20 Yhdysvaltain diplomaattikuntaan kuuluvaa on sairastanut outoja oireita. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan oireet voivat olla seurausta ”terveyshyökkäyksestä”, salaisesta ja tunnistamattomasta aseesta.

Suurin osa tapauksista ilmeni vuoden 2016 lopulla ja kesällä 2017. Oireita ovat olleet kuulon heikkeneminen, keskittymisongelmat, huimaus, pahoinvointi, päänsärky, tinnitus eli korvien soiminen, väsymys, unettomuus ja näköhäiriöt.

Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin perjantaina mahdollisesta kahdesta uudesta tautitapauksesta, joita tutkitaan. Niitä ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu lääketieteellisesti.

Yhdysvallat kotiutti enemmän kuin puolet henkilöstöstään Kuubasta ja karkotti 15 Kuuban diplomaattia Washingtonista. Tapaus oli merkittävä taka-isku maiden välisille suhteille, jotka olivat vasta normalisoitumassa vuoden 2015 diplomaattisten neuvottelujen jälkeen.

Nyt Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on perustanut työryhmän valvomaan mysteerisiä tapauksia, joita on ilmentynyt Kuubassa.

Huhtikuussa myös Kanada ilmoitti aikovansa vetää pois diplomaattiensa perheenjäsenet Kuubassa sijaitsevasta lähetystöstä outojen terveysoireiden vuoksi.

Lue myös:

Mystiset äänet eivät jätä amerikkalaisdiplomaatteja rauhaan – USA määräsi oireilevia konsulaattivirkailijoita kotiin Kiinasta

Amerikkalaisdiplomaatti sai aivovamman Kiinassa – Syyksi epäillään outoja ääniä Kuuban-lähetystön tapaan

AP: Yhdysvallat varoittaa Kuubaan matkustavia turisteja ja vetää pois suurlähetystönsä työntekijöitä

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi