Meri-Lapin jättimäinen sote-yhteisyritys Mehiläinen Länsi-Pohja sai luvan terveydenhuollon palvelujen antamiseen – myös synnytystoimintaan

Lapin aluehallintovirasto myönsi luvan kaikkeen yhteisyrityksen hakemaan toimintaan. Palvelutuotannon on määrä alkaa ensi maanantaina.

Terveydenhuollon palvelut
Länsi-Pohjan keskussairaala.
Minna Aula / Yle

Lapin aluehallintovirasto on myöntänyt Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:lle luvan yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Avi myönsi luvat kaikkeen yhteisyrityksen hakemaan toimintaan.

Viime perjantaina annetussa päätöksessä on 37 toimipaikkaa.

Aluehallintoviraston mukaan yhtiöllä on lupa antaa Kemissä ja Torniossa sijaitsevissa toimipisteissä seuraavia palveluita: lääkärin ja sairaanhoitajan palveluja, hammashuoltoa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäripalveluja, äitiys- ja lastenneuvolan lääkäripalveluja, fysioterapiaa, laboratoriopalveluja sekä kuvantamistutkimuksia.

Mehiläinen Länsi-Pohja on myös saanut hakemansa luvan antaa fysioterapeutin palveluita Simossa.

Toiminta sairaalassa jatkuu

Länsi-Pohjan keskussairaalassa yhtiöllä on lupa antaa seuraavien erikoisalojen palveluja: anestesiologia ja tehohoito, fysiatria, iho- ja sukupuolitaudit, keuhkosairaudet ja allergologia, kirurgia, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, lastenneurologia, lastentaudit, kardiologia, naistentaudit ja synnytykset, neurologia, ortopedia ja traumatologia, radiologia, silmätaudit, sisätaudit, yleislääketiede ja kliininen fysiologia sekä isotooppilääketiede.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhteisyrityksellä on lupa hoitaa myös synnytyksiä Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Synnytysten jatko on herättänyt huolta Meri-Lapissa.

Yhteisyritys saa antaa palveluja sairaalassa muun muassa poliklinikkatoimintana ja osastohoitona sekä sillä on lupa myös leikkaustoimintaan sekä sairaalassa annettaviin hammaslääkäripalveluihin. Yhtiöllä on lupa myös muun muassa kuvantamistutkimuksiin, laboratoriotoimintaan, psykologin toimintaan ja terapeuttiseen toimintaan, joka sisältää fysioterapian, ravitsemusterapian, puheterapian, toimintaterapian ja jalkaterapian.

Psykiatria ja ensihoito sairaanhoitopiirin vastuulla

Terveydenhuollon ulkoistuksia suitsivan niin sanotun rajoituslain mukaisesti yhteisyritykseen on ollut mahdollista ulkoistaa euroilla mitattuna alle puolet Meri-Lapin sote-palveluista. Näin ollen valtaosa alueen sote-toiminnasta on jatkossakin sairaanhoitopiirin ja kuntien vastuulla. Esimerkiksi psykiatrian ja ensihoidon toiminta jäävät edelleen sairaanhoitopiirin vastuulle.

Lapin aluehallintoviraston mukaan lääketieteelliseen toimintaan tarkoitetut tilat sekä laitteet on tarkastettu ja todettu asianmukaisiksi. Avi toteaa lisäksi, että henkilökunnan koulutus vastaa toiminnan edellyttämää osaamista ja että toimintasuunnitelmissa on huomioitu potilasturvallisuus.

Yhteisyrityksen palvelutuotannon on määrä alkaa ensi maanantaina 18. kesäkuuta.