Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Radioaktiivista materiaalia varastetaan laillisista lähteistä – "Likaisen pommin valmistaminen ei ole kovin vaikeaa"

Ydinterrorismin vastaisen verkoston koordinaattorin mukaan viranomaiset haluavat varmistaa, että ydinaseisiin liittyvää osaamista ja materiaalia ei leviä muun muassa Pohjois-Koreasta muualle.

Uhkaako ydinterrorismi?
Uhkaako ydinterrorismi?

Ydinmateriaalia ja radioaktiivisia lähteitä päätyy esimerkiksi sairaaloista ja teollisuudesta viranomaisvalvonnan ulkopuolelle ympäri maailmaa, kertoo ydinterrorismin vastaisen verkoston GICNT:n kansainvälinen koordinaattori, suurlähettiläs Jari Luoto.

Suomi isännöi ydinterrorismin vastaista kokousta Helsingissä. GICNT:n (siirryt toiseen palveluun) kaksipäiväinen kokous kokoaa 88 valtiota ja kansainvälisiä järjestöjä yhteistyöhön ydinuhkia vastaan.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Jari Luoto määritteli, että ydinterrorismilla tarkoitetaan tahallisen säteilyvaaran aiheuttamista ydinmateriaalien tai radioaktiivisten materiaalien avulla. Kyse ei ole kuitenkaan varsinaisesta ydinpommista.

– On aika epätodennäköistä, että mikään terroristijärjestö onnistuisi saamaan käyttöönsä varsinaista alkeellistakaan ydinasetta. Tämän verkoston pääasiallinen huolenaihe on muu siviilikäytössä oleva ydinmateriaali ja radioaktiiviset lähteet, Luoto kuvaili.

Likainen pommi aiheuttaisi kauhua ja taloudellisia vaikutuksia

Luodon mukaan eri maiden viranomaiset ovat puuttuneet useisiin tapauksiin, joissa rikollisjärjestöt ovat hankkineet radioaktiivisia säteilylähteitä haltuunsa ja pyrkineet myymään niitä terrorijärjestöille.

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, joka räjähtäessään levittää ympäristöön radioaktiivista ainetta. Pommin aiheuttama säteilyvaara rajoittuu muutaman kilometrin laajuiselle alueelle.

– Likaisen pommin valmistaminen ei ole sinänsä kovin vaikeaa. Hyvä puoli on se, että likaisella pommilla tuskin aiheuttaa välittömästi sen suurempaa määrää henkilövahinkoja kuin tavallisella pommilla.

Likaisen pommin räjäyttäminen aiheuttaisi kuitenkin suurta kauhua väestössä. Luoto arvioi, että lisäksi sen räjäyttämnen kaupunkialueella voisi aiheuttaa erittäin mittavia talousvaikutuksia.

Tietotaidon leviäminen riskitekijä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin on määrä tavata huomenna tiistaina Singaporessa. He neuvottelevat muun muassa ydinaseista.

Luoto kertoi, että GICNT-verkostossa tiedostetaan, että yksi ydinterrorismin riskitekijä on muun muassa sisäpiiritiedon väärinkäyttäminen.

Luoto arvioi, että jos Trumpin ja Kimin tapaamisessa syntyisi sopu, joka mahdollistaisi Pohjois-Korean ydinarsenaalin purkamisen, niin jatkossa kiinnitettäisiin paljon huomiota siihen, että teknistä osaamista ja ydinmateriaalia ei valu muualle Pohjois-Koreasta.

Hänen mukaansa tällaisessa tapauksesssa käytettäisiin samanlaisia keinoja, joita on käytetty aiemmin hyvällä menestyksellä esimerkiksi Neuvostoliiton hajotessa.

– Näille ihmisille on tarjottu mahdollisuutta jatkaa oman osaamisensa käyttämistä muissa laillisissa hyvissä tarkoituksissa.

.
.