Joka toisella eläkeläisellä on vaikeuksia kattaa tavallisia menoja – "Onneksi saan joskus ruoka-avustusta eräältä kauppiaalta"

ETK:n kyselyn perusteella rahanpuutetta on erityisesti pienituloisilla, työkyvyttömillä ja yksinasuvilla eläkeläisillä. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

toimeentulo
Vanhus kattaa kahvipöytää.
Tiina Karjalainen / Yle

Noin puolet eläkeläisistä kokee jonkinlaisia vaikeuksia tavanomaisten menojen kattamisessa, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) kyselytutkimuksesta.

Tutkimukseen vastanneista eläkeläisistä lähes kymmenen prosenttia kertoo kokevansa vakavia toimeentulo-ongelmia. Kolmasosalle vastaajista ei jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen.

Toimeentulovaikeuksia on erityisesti pienituloisilla, työkyvyttömillä ja yksinasuvilla eläkeläisillä. He kertovat karsineensa rahan puutteen vuoksi välttämättömistä menoista, kuten terveydenhoidosta, lääkkeistä tai ruoasta.

– Eläke on niin pieni, että en saa ostettua vaatteita. Samat vaatteet 20 vuotta. Rahat ei oikein riitä ruokaan. Onneksi saan joskus ruoka-avustusta eräältä kauppiaalta. Eläke menee laskuihin, kertoo kyselyyn vastannut 70-vuotias nainen.

– En pysty ostamaan tarvittavia lääkkeitä, kirjoittaa puolestaan 69-vuotias nainen.

ETK:n tutkijan Liisa-Maria Palomäen mukaan työkyvyttömyyseläkeläisten kokemukset toimeentulosta ovatkin selvästi muita eläkeläisiä heikompia.

– Terveytensä heikoksi kokevilla on korkeammat terveysmenot, jolloin muihin menoihin jää vähemmän rahaa, Palomäki sanoo ETK:n tiedotteessa.

Joka viides eläkeläinen tukee läheisiään taloudellisesti

Puolet eläkeläisistä kertoo olevansa kohtalaisen tyytyväisiä toimeentuloonsa. Kahdella kolmasosalla jää rahaa käyttöön myös välttämättömyysmenojen jälkeen.

Noin 40 prosenttia eläkeläisistä kykenee säästämään tuloistaan. Lisäksi joka viides eläkeläinen ilmoittaa tukevansa läheisiään taloudellisesti.

– Olen melko tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseeni. Niin kauan kun saan olla terveenä, liikuntakykyisenä ja tämä "nuppi" pelaa. Vähälläkin toimeentulolla pärjää, kun osaa sen järkevästi käyttää, toteaa kyselytutkimukseen vastannut 71-vuotias nainen.

– Minä olen 50-luvun ihminen, joka on elänyt kovia aikoja ja nähnyt köyhyyttä ja kovaa työtä, en viitsi pikkuasioista valitella, sanoo 66-vuotias mies.

Syksyllä 2017 tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 3 000 eläkeläistä. Vastaajat olivat 55–85-vuotiaita vanhuus-, työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkeläisiä.

Lue myös:

Suomessa on 180 000 pienituloista eläkeläistä – saman verran kuin Turussa asukkaita

Tutkimus paljastaa: Toimeentulon varmistaminen on tärkeä syy tehdä töitä eläkkeelläkin

Eläketurvakeskus: Eläkeläisten toimeentulo kohenee tasaisesti – Kimmo Kiljunen: "Maha sanoo toista"