Uuden-Seelannin pääministerillä on laskettu aika sunnuntaina – synnyttää historian toisena valtionjohtajana kesken virkakauden

Lokakuusta 2017 alkaen Uuden-Seelannin pääministerinä toiminut Jacinda Ardern on yksi maailman nuorimmista valtionjohtajista.

Uusi-Seelanti
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on jäämässä kuuden viikon äitiyslomalle.Felipe Trueba / EPA

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoo jäävänsä pian äitiyslomalle. Ardern on historian toinen valtionjohtaja, joka synnyttää lapsen virassa ollessaan.

Ardern ilmoitti maanantaina, että aikoo pysyä loppuviikon ajan ajomatkan päässä Aucklandista. Hänen laskettu aikansa on sunnuntaina.

Pääministeri suunnittelee työskentelevänsä synnytykseen asti ja pitävänsä sen jälkeen kuuden viikon loman. Sen ajan hänen tehtäviään hoitaa varapääministeri Winston Peters.

Lapsi on 37-vuotiaan Ardernin ja hänen kumppaninsa Clarke Gayfordin ensimmäinen.

Ardern on Uuden-Seelannin työväenpuolueen poliitikko. Hän on toiminut maansa pääministerinä lokakuusta 2017.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern Lontoossa
Ardern (oikealla) tapasi Iso-Britannian pääministerin Theresa Mayn Lontoossa huhtikuussa.Neil Hall / EPA

Edellinen tapaus 28 vuoden takaa

Nykyaikana on harvinaista, että valtionjohtaja synnyttää virassa ollessaan. Edellisen kerran synnyttänyt valtionjohtaja oli Pakistanin pääministeri Benazir Bhutto vuonna 1990.

Bhutto oli islamilaisen maailman ensimmäinen naispääministeri. Hän kuoli terrori-iskussa Pakistanin Rawalpindissa joulukuussa 2007.

Harvinaisuutta selittää muun muassa naisjohtajien vähäinen määrä. YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lokakuussa 2017 valtionjohtajina toimi 11 naista ja hallituksen puheenjohtajina 12 naista.

Toinen selittävä tekijä on valtionjohtajien yleensä korkea ikä. Uuden-Seelannin Ardern kuuluu maailman nuorimpiin valtionjohtajiin.

Lue lisää:

Uusi-Seelanti sai "naispuolisen Trudeaun tai Macronin" – Jacinda-mania siivitti Ardernin pääministeriksi

The politics of life: The truth about Jacinda Ardern (The New Zealand Heraldin juttu) (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta muualla:

New Zealand's PM Jacinda Ardern announces birth plans (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP